Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 5 gezondste vissoorten

Olivier
3 min read

Het zal je niet onbekend zijn dat vis een onmisbaar onderdeel is van een gebalanceerd voedingspatroon. Vis bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, die niet of nauwelijks te vinden zijn in vlees, groenten en brood. Gezondheidsdeskundigen raden dan ook aan om in ieder geval een à twee keer per week vis te eten. Welke vissoorten zijn in dit geval het gezondst? In dit artikel vind je de vijf beste vissoorten, die passen in een gezonde levensstijl.

#1: Tonijn

Een van de gezondste vissoorten is tonijn. Tonijn kun je zowel vers bij de visboer, als ook ingeblikt in de supermarkt kopen. Vis in blik bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, die een goede werking van het menselijk lichaam bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan essentiële eiwitten, fosfor, vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.

Uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit (Harvard Medical School)* blijkt dat vissoorten met omega 3 zorgen voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voorbeelden van vissoorten met behoorlijk wat gezonde vetzuren zijn onder meer tonijn, zalm en makreel.

Ook draagt tonijn bij aan de cognitieve en fysieke ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen.

#2: Zalm

Naast tonijn is ook zalm een vissoort die je zeker mag opnemen in je voedingsplan. Daarbij is zalm in tal van gerechten te gebruiken waardoor de smaak van zalm gegarandeerd nooit zal vervelen. Denk aan een visschotel met zalm, een heerlijke salade met zalm, pasta met zalm, enzovoorts. Hoe je zalm ook in je gerechten gebruikt, de zalm zal altijd bijdragen aan een gezonde levensstijl. In zalm zitten belangrijke voedingsstoffen als fosfor, essentiële eiwitten, vitaminen, mineralen en belangrijke vetzuren.

#3: Haring, makreel en sardientjes

De nummers drie, vier en vijf hebben zo goed als dezelfde gezonde voordelen. Haring, makreel en sardientjes vallen onder de vette vissoorten en zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Dankzij deze omega 3-vetzuren kan de kans op hartaandoeningen verkleind worden en zal je cholesterolgehalte niet in de hoogte schieten. Dit komt doordat er in deze vette vissoorten voornamelijk onverzadigde vetten te vinden zijn

Hoe vaak moet ik vis eten?

Om het effect van deze gezonde vissoorten optimaal te benutten, is het raadzaam om 1 à 2 maal per week vis in je maaltijden op te nemen. Houd er rekening mee dat vis geen vervanger is voor vlees. Ook in vlees zitten belangrijke voedingsstoffen die het menselijk lichaam helpen gezond te blijven. Ga op zoek naar je favorieten recepten met vis om gevarieerd te blijven eten. Denk bijvoorbeeld aan een verse salade met tonijn voor in de zomer, heerlijk gebakken zalm met dille en citroensap of wat dacht je van gegrilde makreel met quinoasalade?

Speel & Maak kans op 10 Scooters

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…