Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Boven de 55 jaar krijgt één op de drie vrouwen osteoporose

Camille
3 min read

Osteoporose is een vervelende aandoening die vaak voorkomt bij 1 vrouw op 3 boven de 50 jaar.  Bovendien zijn osteoporotische fracturen  frequenter dan hartinfarcten, cerebrale vasculaire accidenten en borstkanker samen. Heb je deze aandoening, dan wordt er meer bot door het lichaam afgebroken dan er door het lichaam zelf opgebouwd wordt. Dit betekent simpelweg dat de botten minder sterk zijn, waardoor je sneller en gemakkelijker botten kunt breken.

Het vaststellen van osteoporose

Het vaststellen van osteoporose is niet gemakkelijk. Osteoporose geeft op zich geen klachten. De meeste mensen die osteoporose hebben, ontdekken de ziekte door:

  • Onverklaarbare pijn in de lendenen of onderrug
  • Je wordt kleiner en je houding verandert door de inzakking of breuk van broos geworden wervels.
  • Spontane breuken die wijzen op osteoporose, zoals een pols- of heupbreuk zonder ernstig trauma.

Vermoedt een arts osteoporose, dan kan hij of zij botdensitometrie doen om te achterhalen of er echt sprake is van botontkalking. Is dit het geval, dan kan er meteen aan de hand van het onderzochte bloed achterhaald worden hoe dit komt. Zo kan men bijvoorbeeld zien of er wel voldoende calcium in het bloed zit, wat de botontkalking kan verklaren.

De gevolgen van osteoporose

De gevolgen van osteoporose zijn misschien wel ingrijpender dan je in eerste instantie zou denken.  Het eerste gevolg van deze aandoening, is dat je gemakkelijker botten kunt breken. Je botten zijn minder sterk door de ontkalking, wat betekent dat een vrij klein ongeluk al kan leiden tot een vervelende en pijnlijke botbreuk. Botbreuken genezen op latere leeftijd langzamer, pijnklachten houden langer aan en tot slot word je beperkt in je bewegingsvrijheid. Wist je dag ongeveer 20% van de ouderen overlijden binnen 1 jaar na de botbreuk? Dit meestal als gevolg van complicaties na een heupoperatie. De helft van de mensen die hun heup breken houden daar klachten aan over en kunnen niet meer goed voor zichzelf zorgen.

Daarnaast kan osteoporose ook zorgen voor veranderingen in de bouw, bijvoorbeeld omdat de rug wat gaat verzakken door de aandoening. Heb je osteoporose in een verder stadium, dan kun je bijvoorbeeld een bochel ontwikkelen.

Osteoporose: wat kun je eraan doen?

Calcium speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van botontkalking, aangezien deze voedingsstof voor sterke en gezonde botten zorgt. Over het algemeen krijgen we genoeg calcium binnen in onze dagelijkse voeding, maar vrouwen én mannen met osteoporose hebben vaak moeite om de voedingsstof op te nemen. Dit betekent dat ze de stof wel binnen krijgen, maar dat het lichaam hier niet voldoende mee doet.

Dit kun je oplossen door vitamine D3, vitamine K2 en magnesium te nemen in de vorm van supplementen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat calcium beter wordt opgenomen door het lichaam, waardoor de botten als vanzelf sterker worden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…