Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

“Als je oppervlakkig tandplak niet weghaalt, kan je tandvlees ontsteken”

6 min read

Daarom is het belangrijk dat je jaarlijks een bezoek brengt aan de tandarts. Met deze 8 tips kan je een behandeling bij de parodontoloog voorkomen en je gebit de verzorging bieden die het nodig heeft. 

Een van de meest voorkomende aandoeningen aan ons gebit zijn gaatjes in de tanden. Gelukkig kunnen die vrij makkelijk opgevuld worden bij de tandarts. Toch is preventie nog altijd een betere optie en is een goede mond- en tandhygiëne behouden helemaal niet moeilijk. Een belangrijke oorzaak van vele problemen in onze mond zijn de bacteriën die voorkomen in tandplak. Die bacteriën kunnen heel wat schade aanrichten doordat ze een ontsteking veroorzaken. Symptomen van zo’n ontsteking zijn bloedend, terugtrekkend of ontstoken tandvlees, loskomende of uitwaaierende tanden, ettervorming of een slechte adem. In dat geval is een afspraak bij de parodontoloog noodzakelijk. Parodontologie is een specialisatie in de tandheelkunde die zich richt op parodontitis of het verzorgen van de steunweefsels.

Dit zijn de beste tips om je tanden te verzorgen:

1.   Laat tandsteen op tijd verwijderen bij de tandarts

Tandplak die niet goed verwijderd wordt, verkalkt tot tandsteen en die kan tot diep in het tandvlees doordringen. Daar vormt zich dan een ontsteking die ernstige gevolgen kan hebben omdat niet alleen de tand, maar ook het onderliggende kaakbot aangetast kan worden. Ook een slechte adem hangt samen met een ontsteking van het tandvlees, doordat de bacteriën in de mond zwavelgassen veroorzaken.

2.   Kies voor een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel poetst iets grondiger, vooral aan de zijkanten van elke individuele tand. Een elektrische tandenborstel heeft een kleinere ronde kop die je op de tand zet en met zijn haartjes tussen de kiezen gaat tot aan het tandvlees. Ga je toch voor een manuele tandenborstel, poets dan zeker zorgvuldig tussen je tanden.

3.   Poets grondig tussen de tanden

Nog vaak poetsen mensen enkel de buitenkant en bovenkant van hun tandenrij, terwijl langs de binnenkant en tussen twee kiezen de tandsteen zich ophoopt. De beste methode is de zogenaamde rol-methode waarbij elke ronding, zowel boven- als onderaan, apart gereinigd wordt. Je begint aan de zijkant bij de achterste kiezen tegen je wang. Zet de steel van de borstel zodanig dat de haartjes in een hoek van 45 graden tegen het tandvlees staan. Maak dan een draaiende beweging zodat de haartjes over het tandvlees en het volledige vlak van de tand bewegen. Doe daarna je voorste tanden en vervolgens de andere kant. Herhaal die routine voor de binnenkant van je tandenrij en sluit af door over de bovenkant van elke kies te gaan. 

4.   Flos met een flosdraad of klein borsteltje

Zelfs met een uitstekende tandenborstel geraak je meestal niet in elke kleine opening tussen je tanden. Om je gebit goed te onderhouden, kan je dus na het poetsen met een flosdraad tussen je tanden gaan. Zo krijgt tandplak ook daar geen kans. Jongere mensen zullen flosdraad nodig hebben omdat de ruimte tussen de tanden zeer smal is, maar naarmate we ouder worden, worden ook die ruimtes groter en schakelen we beter over naar een borsteltje.

5.   Gebruik een tongschraper

Als er zich op je tong een beslag vormt, komt dat door de bacteriën in je mond. Naast grondig poetsen, kan je bij elke poetsbeurt de tong reinigen met een tongschraper. Zo blijven er geen bacteriën achter in je mond die een ontsteking kunnen veroorzaken.

6.   Drink voldoende water

Wie vaak last heeft van een droge mond, heeft ook meer kans op bacteriën en een slechte adem. Drink daarom voldoende water en voorkom zo een minder frisse adem.

7.   Rook niet

Ook roken heeft een invloed op je adem en brengt schade toe aan de tanden. Je gebit krijgt een vale gele kleur en je tanden worden gevoeliger voor tandsteen. De nicotine van je sigaret doet de bloedvaten in het tandvlees namelijk vernauwen waardoor de afweercellen minder goed functioneren in hun afweer tegen tandplak.

8.   Drink niet te veel koffie

Koffie heeft een gelijkaardig effect op de kleur van je tanden als een sigaret. Het verkleurt je tanden en bezorgt je een slechte adem. Dat verkleuren van je tanden gebeurt geleidelijk en het duurt misschien even voor het zichtbaar wordt. Doordat het glazuur oplost, schijnt de kleur van het tandbeen er steeds meer door. Ook zure en sterk gekleurde voeding of drank zoals frisdrank of rode wijn hebben dat effect op je tanden.

Een parodontoloog kan die problemen oplossen met een grondige mondreiniging onder plaatselijke verdoving. In het ergste geval moet de tand getrokken worden, dan kan je een prothese of een implantaat laten steken. Het verkleuren van de tanden kan echter niet zo makkelijk teruggedraaid worden, al kan je je tanden wel professioneel laten bleken en het tandglazuur opnieuw verstevigen.

In België komt het ziekenfonds tussen in een deel van de kosten voor tandzorg. Zo krijg je je kosten van je tandartsbezoek gedeeltelijk terugbetaald als je elk jaar op controle gaat. De kostprijs van een behandeling bij de parodontoloog wordt echter meestal niet gedekt door het ziekenfonds. Het onvoldoende verzorgen van je gebit kan dus een flinke kost met zich meebrengen als er zich problemen voordoen. In dat geval kan een extra tandverzekering voor de nodige gemoedsrust zorgen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…