Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Heerlijk recept: Aspergesoep van Jeroen Meus

Irma Kroon
6 min read

Wit én vloeibaar goud: aspergesoep. Voor sommigen lijkt het een hele klus om zelf soep te maken, maar dit is een stuk eenvoudiger dan een hoop mensen denken. Een makkelijk en heerlijk recept van Jeroen Meus is zijn aspergesoep. Deze soep op basis van witte asperges en room is afkomstig uit het tv-programma ‘Dagelijkse Kost’. Het is een gemakkelijk recept dat niet veel tijd kost. De soep hoeft slechts een kwartiertje te koken, waardoor je binnen de kortste keren kunt genieten van deze romige soep.

Achtergrondinformatie over asperges

In België worden vooral witte asperges geteeld en verkocht. Dit is ook het soort asperge dat wordt gebruikt in aspergesoep, maar daarnaast zijn er nog meer aspergesoorten: namelijk de groene en de paarse variant. Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen te verkrijgen, wat van begin april tot eind juni duurt. De witte kleur van deze asperges komt doordat de stengels onder de grond, weg van de zon geteeld worden.

Een enorm gezonde groente

Asperges zitten vol met voedingsstoffen, zoals magnesium, kalium en zink. Daarnaast bevatten ze ook een hoop vitamines zoals B1, B2 en C. Het is daarom niet alleen een heerlijke groente, maar ook een erg gezonde. Asperges werken bloedzuiverend en kunnen als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij functiestoornissen van de blaas en de nier. Daarnaast bevatten ze calcium en asparaginezuren, die de functie van de nier nog verder optimaliseert.

Versheid van asperges testen

Als je écht Belgische asperges gaat halen bij de teler, ga je er vaak vanuit dat alle verkooppunten ook dagverse asperges aanbieden. Dit is helaas niet het geval, waardoor het handig is om te kunnen testen of de asperge ook daadwerkelijk vers is.

Een verse asperge heeft een glanzende stengel en als je de stengels tegen elkaar aanwrijft, zou een piepend geluid te horen moeten zijn. Daarnaast kun je er op letten dat het snijvlak aan de onderzijde van de stengel niet ingedroogd is. Hiervoor kun je met je nagel op het vlak drukken, om te testen of deze droog is.

Ingrediënten voor de aspergesoep van Jeroen Meus

De volgende ingrediënten ga je nodig hebben voor een pan aspergesoep.

 • 1 klontje boter
 • 12 witte asperges: 8 voor de soep en 4 voor garnering
 • ½ stengel prei
 • ½ stengel bleekselder
 • 2 witte uien
 • 2 knoflook teentjes
 • 3 takjes verse tijm
 • 1 laurierblad
 • ¼ liter room

Voor de garnering van de soep:

 • Een paar blaadjes verse basilicum
 • 100 ml room

Om er voor te zorgen dat de soep mooi wit blijft, is het verstandig om alleen witte ingrediënten te gebruiken. Gebruik dus bijvoorbeeld geen rode, maar een witte ui. Op deze manier geeft de witte soep een mooi contrast met de blaadjes basilicum van de garnering.

Recept voor aspergesoep van Jeroen Meus
Recept voor aspergesoep van Jeroen Meus

Recept:

 1. Schil alle asperges en kook 4 asperges, met de schillen van alle asperges, in licht gezouten water. Zorg ervoor dat de asperges niet overgaar worden. Kook ze ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges.
 2. Snijd de uien grof en de prei en selderij in stukjes. Pers de knoflook of snijd deze fijn. Snijd de overige 8 asperges in stukken. De grootte van de stukken maakt in dit geval niet veel uit, aangezien de soep nog gepureerd gaat worden.
 3. Smelt in een soeppan de boter en stoof hier de ui, prei, selderij en knoflook in aan. Voeg ook de in stukjes gesneden, rauwe asperges toe. Voeg te tijm, nog aan het takje, en de laurier aan toe en laat dit langzaam bakken. Roer af en toe om en zorg er voor dat de groenten niet bruin verkleuren. Houd het vuur daarvoor zacht en houd de groenten goed in de gaten.
 4. Giet vervolgens 750 milliliter van het kookvocht van de aspergeschillen bij de groenten en breng dit aan de kook. Laat de soep een kwartiertje sudderen totdat alle groenten goed gaar gekookt zijn.
 5. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm uit de soep en pureer deze vervolgens met de staafmixer. Als je een dunne soep wilt, kun je deze eventueel ook nog zeven om de overige stukken groenten uit de soep te verwijderen.
 6. Voeg nu de room toe aan de soep en breng op smaak met zout en peper. Roer de soep goed door en proef deze. Pas eventueel de kruiden aan naar smaak.
 7. Voor de garnering scheur je wat blaadjes basilicum in een blender, voeg je de room toe en mix je het geheel vervolgens tot een licht opgeklopte room. Zorg ervoor dat je niet te lang mixt met de blender, aangezien er dan boter kan worden gevormd.
 8. Serveer de soep in kommen en garneer met direct met de groene room van de basilicum en de gekookte aspergestengels.
Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…