Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Wit én vloeibaar goud: aspergesoep. Voor sommigen lijkt het een hele klus om zelf soep te maken, maar dit is een stuk eenvoudiger dan een hoop mensen denken. Een makkelijk en heerlijk recept van Jeroen Meus is zijn aspergesoep. Deze soep op basis van witte asperges en room is afkomstig uit het tv-programma ‘Dagelijkse Kost’. Het is een gemakkelijk recept dat niet veel tijd kost. De soep hoeft slechts een kwartiertje te koken, waardoor je binnen de kortste keren kunt genieten van deze romige soep.
In België worden vooral witte asperges geteeld en verkocht. Dit is ook het soort asperge dat wordt gebruikt in aspergesoep, maar daarnaast zijn er nog meer aspergesoorten: namelijk de groene en de paarse variant. Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen te verkrijgen, wat van begin april tot eind juni duurt. De witte kleur van deze asperges komt doordat de stengels onder de grond, weg van de zon geteeld worden.
Asperges zitten vol met voedingsstoffen, zoals magnesium, kalium en zink. Daarnaast bevatten ze ook een hoop vitamines zoals B1, B2 en C. Het is daarom niet alleen een heerlijke groente, maar ook een erg gezonde. Asperges werken bloedzuiverend en kunnen als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij functiestoornissen van de blaas en de nier. Daarnaast bevatten ze calcium en asparaginezuren, die de functie van de nier nog verder optimaliseert.
Als je écht Belgische asperges gaat halen bij de teler, ga je er vaak vanuit dat alle verkooppunten ook dagverse asperges aanbieden. Dit is helaas niet het geval, waardoor het handig is om te kunnen testen of de asperge ook daadwerkelijk vers is.
Een verse asperge heeft een glanzende stengel en als je de stengels tegen elkaar aanwrijft, zou een piepend geluid te horen moeten zijn. Daarnaast kun je er op letten dat het snijvlak aan de onderzijde van de stengel niet ingedroogd is. Hiervoor kun je met je nagel op het vlak drukken, om te testen of deze droog is.
De volgende ingrediënten ga je nodig hebben voor een pan aspergesoep.
Voor de garnering van de soep:
Om er voor te zorgen dat de soep mooi wit blijft, is het verstandig om alleen witte ingrediënten te gebruiken. Gebruik dus bijvoorbeeld geen rode, maar een witte ui. Op deze manier geeft de witte soep een mooi contrast met de blaadjes basilicum van de garnering.
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon