Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Belgen krijgen te weinig vitamine A en D binnen via voeding

5 min read

Het merendeel van de Belgen krijgt te weinig vitamine A en vitamine D binnen via voeding. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent, samen met onderzoekscentrum Sciensano. 

Wat betekent dat precies en wat kan je zelf doen? 

Vitamine A 

Vitamine A is belangrijk voor een goed zicht, normale groei, voortplanting, immuniteit en embryonale ontwikkeling. 

Vitamine A in voeding

Vitamine A komt vooral in dierlijke producten voor, dnek aan vlees, zuivelproducten, vis en eierdooier. Het wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld margarines of bak- en braadproducten. Bepaalde groenten en fruit bevatten ook stoffen die in het lichaam omgezet kunnen worden naar vitamine A, bijvoorbeeld wortel, bloemkool, sinaasappel, banaan… 

Het merendeel van de Belgische bevolking neemt echter te weinig vitamine A op uit voeding. Dat is het vaakst het geval bij vrouwen die borstvoeding geven (67%), maar ook adolescenten (37%) en zwange vrouwen (32%). 

Wat doen? 

Ondanks die vaststelling is het geen goed idee om extra vitamine A te slikken uit supplementen of je voeding te gaan verrijken met vitamine A. “Een gevarieerde en evenwichtige voeding levert normaal gezien voldoende vitamine A”, verklaart onderzoekster Isabelle Moyersoen van de UGent en Sciensano.  

Het komt er in de eerste plaats dus op neer om naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon te streven. “De veiligheidsmarge tussen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine A en de maximale toelaatbare inname is zeer klein. Je kan dus al snel te veel vitamine A binnenkrijgen.”

Vitamine D

Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de zon. Het speelt een rol bij de groei en behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D ondersteunt ook het immuunsysteem en een normale werking van de spieren. 

Kom je niet voldoende vaak in de zon, neem je daarom best vitamine D in via voeding of supplementen. 

Vitamine D in voeding

Vitamine D komt van nature voor in vette vis, vet vlees, boter, eieren en zuivelproducten. Het percentage vitamine D in deze producten is echter vrij laag. De meeste Belgen nemen dan ook slechts een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in via deze voedingsbronnen. 

Wat doen? 

In tegenstelling tot bij vitamine A, zijn vitamine D-supplementen of met vitamine D verrijkte voeding wel aangeraden. Zeker voor jonge kinderen voor wie directe blootstelling aan de zon afgeraden wordt en zwangere vrouwen. Op dit moment neemt slechts 25% van de Belgische bevolking vitamine D-supplementen.  

Uit het onderzoek bleek wel dat er op dit moment nog grote verschillen zijn in aanbevelingen voor vitamine D-supplementen. “Op nationaal niveau zou best een consensus bereikt worden om een teveel aan vitamine D te vermijden. Want ook dat kan slecht zijn voor de gezondheid”, aldus onderzoekster Isabelle Moyersoen.  “De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan kinderen een vitamine-D-supplement aan van 10 microgram per dag.  Maar bij zuigelingen die vitamine-D-supplementen innemen zien we dat 26% te veel vitamine D inneemt via supplementen.”

Uit verder onderzoek door Sciensano kwam tenslotte naar voor dat een vitamine-D-verrijking van voedingsproducten op nationaal vlak een veelbelovende strategie is om een voldoende vitamine-D-inname van de Belgische bevolking te verzekeren.

Vitamine D-supplement: tips & tricks

  • Het frequent innenmen van een vitamine D-supplement wordt op elke leeftijd en gedurende het hele jaar aangeraden. Overschrijd wel nooit de maximaal toegelaten dosis van 100 mcg/dag. 
  • Kies voor een vitamine D-aanvulling in een olie-oplossing zoals D-pearls 1520 van Pharma Nord. Vitamine D is namelijk in vetoplosbaar. 
  • Combineer een vitamine D-supplement, net als elk voedingssupplement, steeds met een gezond en evenwichtig voedingspatroon. 

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…