Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips voor een ontbijt laag in suiker

Lore
4 min read

Minder suiker eten is een belangrijke eerste stap op weg naar een gezonder eetpatroon. Vaak gaat het helaas al fout bij de eerste maaltijd van de dag: gesuikerde ontbijtgranen, suikerrijk broodbeleg, ontbijtkoeken… Ons ontbijt zit dikwijls al vol met suiker. Toch zijn er verschillende manieren om je de hoeveelheid suiker in je ontbijt te beperken. Ontdek hieronder onze tips!

1.Het begint al in de winkel

Het klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar minder suiker eten, begint eigenlijk al in de winkel. Als je hele kast vol zit met gesuikerde producten, is het natuurlijk veel moeilijker om niet te zondigen.

Met je gezond verstand kom je al ver, maar bekijk toch ook steeds nog eens de productinformatie vooraleer je iets in je winkelmandje legt. Van sommige producten zul je ongetwijfeld versteld staan van hoeveel suiker ze bevatten. Denk maar aan de door velen zo geliefde chocopasta of confituur!

Tip: Voor suiker bestaan heel wat schuilnamen. Om die op te sporen let je op ingrediënten die de term 'suiker', 'stroop' of 'siroop' bevatten. Ook ingrediënten die eindigen op -ose zijn suiker.

Tip: Vervang eens zoet beleg zoals confituur of choco door plantaardig beleg zoals fruit, groenten(spread), notenpasta, hummus…

2.Opgelet met ontbijtgranen..

In een groot aantal ontbijtgranen ligt het suikergehalte véél te hoog. Eens je de drempel van 3 gram suiker per 100 gram bereikt, laat je die ontbijtgranen best achterwege.

Tip: Kan je je ontbijtgranen toch niet missen? Kies dan liever voor iets als de speltflakes van Lima, die bevatten immers geen toegevoegde suikers.

3. … en fruityoghurts

Fruityoghurt waarbij fruitextract gebruikt wordt om hem zoeter te maken, bevatten meestal ook heel veel suiker.

Tip: Ga liever voor gewone yoghurt en voeg er dan zelf wat fruit aan toe. Een lekker ontbijt hoeft niet ongezond te zijn.

4.Eerst water, de rest komt later

Uiteraard speelt wat je eet tijdens je ontbijt een belangrijke rol, maar beter let je ook op wat je drinkt bij wat je eet. Frisdrank is uiteraard een no-go, maar ook fruitsap uit pak bevat heel wat suiker. Ook versgeperst fruitsap of bijvoorbeeld smoothies bevatten suiker, al gaat het in dat geval om natuurlijke suikers. Dat maakt voor je lichaam weliswaar maar weinig verschil, al bevatten vers fruitsap of smoothies wel nog steeds meer vezels en vitamines dan frisdrank of fruitsap uit pak.

Tip: Heb je voldoende tijd ‘s ochtends? Eet dan eens een volledige sinaasappel (of ander stuk fruit) in plaats van enkel het sap. Je houdt het dan bij één stuk (waar je voor een glas sap vaak meerdere stuks gebruikt); krijgt minder suiker, maar meer vezels binnen; en de fruitsuikers worden geleidelijker opgenomen in je lichaam.

Wat je dan wel mag drinken? Water is de ideale manier om je lichaam en metabolisme ’s ochtends wakker te maken, maar ook een kopje koffie of thee kunnen gerust. Tenminste als je er geen suiker of andere zoetmiddelen aan toevoegt. Ook ongezoete melk, amandeldrank, rijstdrank, haverdrank etc. kan je bij het ontbijt drinken.

Tip: Vind je water maar saai? Voeg dan eens wat citroensap of wat fruit toe om het een smaakje te geven.

Zo, met deze tips kan jij jouw dieet al iets gezonder maken. Heb je zelf nog andere tips? Laat het ons zeker weten!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…