Lang niet iedereen heeft er last van, maar het komt wel vrij vaak voor dat vrouwen bloed verliezen na de seks. Verliest een vrouw bloed na het vrijen, dan wordt er ook wel gesproken over een contactbloeding of over een postcoïtale bloeding. Het bloed kan direct na de seks uit de vagina komen, maar het kan ook voorkomen dat het enkele uren duurt voor er bloed uit de vagina komt. Ook kan de hoeveelheid bloed per vrouw verschillen, want sommige dames verliezen slechts enkele druppels bloed en andere vrouwen verliezen een bruinige afscheiding die een beetje op de menstruatie lijkt of zelfs nog heviger is.
Op deze pagina lees je meer over bloedverlies bij vrouwen na het vrijen. Zo lees je wat de mogelijke oorzaken zijn van het bloedverlies, maar ook wanneer je met deze klacht naar de dokter moet en wat de behandeling is die de dokter je vervolgens voorschrijft.
De mogelijke oorzaken van bloedverlies na de seks
Je kunt te maken krijgen met bloedverlies na het vrijen door diverse oorzaken, waaronder:
- Een ontsteking in de baarmoedermond, bijvoorbeeld door een soa als chlamydia.
- Een afwijking aan de baarmoedermond, zoals een slijmvliesbobbeltje of afwijkende cellen. Baarmoederhalskanker kan ook voor bloedingen na het vrijen zorgen.
- Een eptropion, waarbij de binnenzijde van de baarmoedermond aan de buitenkant van de baarmoedermond komt te liggen.
- Een wondje in de vagina.
- Genitale atrofie, voornamelijk na de menopauze.
- Het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen.
- Ruwe seks, voornamelijk als de vagina niet vochtig en/of ontspannen was.
Daarnaast komt het ook vaak voor dat vrouwen bloeden tijdens hun eerste seksuele ervaring, waarbij het maagdenvlies scheurt. Door het scheuren van het maagdenvlies, komt er bloed vrij.
Naar de dokter met bloedverlies na de seks?
Je hoeft niet meteen naar de dokter te gaan als je bloed verliest na het vrijen. Zeker als je voor het eerst seks hebt gehad en het bloedverlies veroorzaakt wordt door het scheuren van het maagdenvlies, is het niet nodig om naar de dokter te gaan. Verlies je vaker bloed na het vrijen, dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan.
De dokter maakt vervolgens een uitstrijkje, zodat achterhaald kan worden waarom je vaker bloedt na het vrijen. Dit uitstrijkje wordt ook altijd gemaakt om te controleren of je wellicht te maken hebt met een voorstadium van baarmoederhalskanker of een vergevorderd stadium van deze ziekte, maar dit betekent natuurlijk niet meteen dat je kanker hebt. Maak je dus geen zorgen als er een uitstrijkje wordt gemaakt, want dit is routine bij dames die vaker bloed verliezen na het vrijen.
Bij een vermoeden van een seksueel overdraagbare aandoening als achterliggende oorzaak van de bloedingen, wordt er een soa-test uitgevoerd door de dokter.
De behandeling van bloedverlies na de seks
Als je een enkele keer bloedt na het vrijen, wordt er geen behandeling gestart. Wordt er wel een behandeling gestart, dan gaat het om een behandeling die de achterliggende oorzaak van het bloedverlies op moet lossen. Heb je bijvoorbeeld chlamydia, dan heb je antibiotica nodig om deze soa te verhelpen en het bloedverlies te laten stoppen. Worden er afwijkende cellen gevonden in het uitstrijkje, dan wordt er een behandelplan opgesteld om deze afwijkende cellen te laten verdwijnen. Welke behandeling je precies krijgt, is afhankelijk van de stadium van de cellen. Je huisarts zal je in ieder geval altijd doorverwijzen naar een gynaecoloog voor verdere behandeling, zoals altijd het geval is bij (een beginstadium van) baarmoederhalskanker.
Een enkele keer bloed na de seks? Maak je geen zorgen!
Heb je onlangs seks gehad en had je na het vrijen last van kleine bloedingen? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken, want dit duidt absoluut niet meteen op een beginstadium van baarmoederhalskanker of een vergevorderd stadium van deze vorm van kanker. Zoals je kunt lezen op deze pagina, zijn er ook veel andere mogelijke oorzaken aan te wijzen voor jouw kleine bloeding. Pas als je vaker bloedt na de seks, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Raak in ieder geval nooit in paniek, want ook dit duidt niet meteen op een ernstige aandoening of kanker. Het heeft dus geen zin om in paniek te raken als je bloed in je ondergoed ziet na de seks, maar het is simpelweg iets wat je in de gaten moet houden en eventueel door een dokter moet laten controleren.