Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloedverlies na de bevalling

Olivier
4 min read

Na de bevalling is het heel normaal dat een vrouw nog enkele weken lang bloed blijft verliezen. Het bloedverlies na de bevalling houdt ongeveer zes weken aan en is niet tegen te houden. De medische naam voor bloedverlies na de bevalling is ‘lochia’, maar deze term wordt voornamelijk in het ziekenhuis gebruikt.

Op deze pagina lees je meer over bloedverlies na de bevalling. Ben je net bevallen en verlies je bloed? Dan is het zeker verstandig om de informatie op deze pagina goed door te nemen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat er precies met je aan de hand is en wat de achterliggende reden is van het bloedverlies.

Waarom heb je bloedverlies na de bevalling?

Direct na de bevalling wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, zoals ook gebeurt bij een normale menstruatie. Door het afbreken van het baarmoederslijmvlies, wordt er bloederig weefsel afgestoten dat via de vagina naar buiten komt. Dat je bloed verlies na de bevalling, is heel normaal en zelfs gezond.

Sommige vrouwen verliezen meer bloed dan andere dames. Heb je te maken met overmatig bloedverlies, zoals herkend door de verloskundige of kraamhulp, dan kan dit door de volgende oorzaken komen:

  • Er is een deel van de moederkoek achtergebleven na de bevalling.
  • De baarmoeder trekt niet goed samen.
  • De knip of scheur van de bevalling is niet goed genezen en verliest bloed.

Ook kun je overmatig bloedverlies hebben door diverse zeldzame oorzaken, waaronder een vleesboom in de baarmoeder, een bloedstolling die niet optimaal werkt of een scheur in de baarmoedermond. Deze oorzaken komen echter niet vaak voor en zitten dus niet vaak achter het overmatige bloedverlies na de bevalling.

De symptomen van bloedverlies na de bevalling

Zeker in de eerste dagen na de bevalling, zal je bloed verliezen. Dit bloed is helderrood en ziet er een beetje hetzelfde uit als het bloed dat je verliest als je een hevige menstruatie hebt. Vaak komen er ook stolsels vrij, die zelfs zo groot kunnen zijn als een tennisbal. Na enkele dagen na de bevalling, wordt het bloedverlies automatisch minder. Ook verandert de kleur van het bloed, namelijk van helderrood naar roodbruin. De hoeveelheid stolsels zal ook afnemen.

Sommige vrouwen maken zich zorgen als ze na een tijdje plotseling meer bloed gaan verliezen. Dit is geen reden om in paniek te raken, want het is heel normaal dat het bloedverlies tijdelijk weer kan toenemen. Als je vaker uit bed komt en beweegt, komt er namelijk weer iets meer bloed vrij.

Het is moeilijk aan te geven wanneer je precies te veel bloed verliest, simpelweg omdat de hoeveelheid bloedverlies na de bevalling per vrouw flink kan verschillen. In de ziekenhuizen wordt er over abnormaal bloedverlies gesproken als:

  • Het bloedverlies veel is, namelijk meer dan 450 milliliter.
  • Het bloed helderrood blijft, ook na de eerste paar dagen.
  • Het bloedverlies na enkele dagen nog niet afneemt.
  • Het bloedverlies erger wordt aan het einde van de eerste week of aan het begin van de tweede week.
  • Het bloedverlies langer dan zes weken na de bevalling aanhoudt.

De kraamverzorgende en/of verpleegkundige houdt in de gaten hoeveel bloed je verliest. Verlies je te veel bloed of wordt hierover getwijfeld, dan zal de kraamverzorgende of verpleegkundige over jouw situatie overleggen met de gynaecoloog.

Naar de dokter met overmatig bloedverlies

Heb je normaal bloedverlies na de bevalling, dan hoef je hiervoor niet naar de dokter of verloskundige te gaan. Heb je het idee dat je abnormaal veel bloed verliest (ook na het lezen van de symptomen van overmatig bloedverlies), dan kun je contact opnemen met de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog die de bevalling heeft begeleid. Deze expert kan vervolgens een onderzoek starten, zodat achterhaald kan worden waarom je zoveel bloed. Nogmaals: bloed je niet overmatig, dan hoef je niet naar de dokter met jouw klacht. Dat je tot zes weken na de bevalling flink bloedt, is namelijk heel normaal.

Je kunt het bloedverlies zelf verminderen door borstvoeding te geven. Dit klinkt vreemd, maar het geven van borstvoeding aan je pasgeboren kindje stimuleert het samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor wordt de baarmoeder kleiner, waardoor het bloed uit de baarmoeder beter afgevoerd kan worden en je minder snel te maken krijgt met overmatig bloedverlies. Heb je al overmatig bloedverlies, dan moet je dit altijd laten weten aan de persoon die jou op dat moment begeleidt. Dit kan een kraamverzorgster zijn, maar het kan ook om een verpleegkundige in het ziekenhuis gaan.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…