Als je te maken hebt moet bloedarmoede, is de hoeveelheid hemoglobine in je bloed (het Hb-gehalte) te laag. Hemoglobine zit in de rode bloedcellen en heeft de verantwoordelijkheid zuurstof door het hele lichaam te vervoeren. Veel vrouwen hebben te maken met bloedarmoede tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling kun je last krijgen van bloedarmoede.
Op deze pagina lees je meer over bloedarmoede na de bevalling. Zo lees je hoe dit veroorzaakt wordt, maar ook hoe je bloedarmoede na de bevalling herkent en wat je ertegen kunt doen in de vorm van een professionele behandeling onder begeleiding van een arts.
De oorzaken van bloedarmoede na de bevalling
Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van bloedarmoede. Na de bevalling is dit vaak over, omdat het hemoglobinegehalte in je bloed na de bevalling automatisch stijgt en je Hb-waarde op deze manier vanzelf weer normaal wordt. Geef je borstvoeding, dan kan dit proces iets langer duren en heb je dus nog iets langer last van de bloedarmoede die je tijdens de zwangerschap ook had. Verder hebben veel vrouwen die last hebben van bloedarmoede na de bevalling, hier last van omdat zij veel bloed zijn verloren tijdens de bevalling. Door het verliezen van een grote hoeveelheid bloed tijdens de bevalling, kan het hemoglobinegehalte zodanig gedaald zijn dat je hiervoor behandeld moet worden.
De symptomen van bloedarmoede na de bevalling
Als je te maken hebt met bloedarmoede na de bevalling, heb je te weinig hemoglobine in het bloed. Dit betekent dat het zuurstof niet goed vervoerd kan worden of er niet voldoende zuurstof vervoerd kan worden, waardoor er een zuurstoftekort in het lichaam ontstaat. Dit kan leiden tot verschillende klachten, waaronder:
- Moeheid
- Duizeligheid
- Een verminderde eetlust
- Flauwvallen of een gevoel steeds flauw te moeten vallen
- Zwarte vlekken zien
- Een bleke huidskleur
- Hartkloppingen
- Zweten
- Oorsuizen
- Hoofdpijn
- Kortademigheid
Heb je te maken met meerdere van bovenstaande symptomen na de bevalling? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met bloedarmoede door de bevalling.
De Diagnose & Behandeling van Bloedarmoede na de Bevalling
Herken jij jezelf in bovenstaande klachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige. In dit geval krijg je namelijk een verwijzing om je bloed te laten prikken, zodat het hemoglobinegehalte gecontroleerd kan worden. Is het hemoglobinegehalte in de eerste week na de bevalling lager dan 6,5 mmol/liter, dan heb je te maken met bloedarmoede. Zes weken na de bevalling hoort de Hb-waarde hogter te zijn dan 6,8 mmol/liter. Is dit niet het geval, dan duidt ook dit op bloedarmoede.
Lichte vormen van bloedarmoede kun je zelf behandelen, namelijk door je voedingspatroon aan te passen. Eet je meer ijzer, dan kan het hemoglobinegehalte zich herstellen. Voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit, zijn volkorenproducten, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, vlees, vis, appelstroop, gedroogd fruit en noten. Artsen raden je altijd aan om na het eten van een voedingsmiddel met veel ijzer, een stuk fruit te eten. In fruit zit namelijk veel vitamine C en deze vitamine bevordert de opname van ijzer in het bloed. Neem liever geen melk, want dit vertraagt de opname van ijzer juist.
Heb je te maken met een ernstige vorm van bloedarmoede, dan heb je medicatie nodig. In dit geval krijg je ijzertabletten, foliumzuurtabletten en/of vitamine B12 injecties om de tekorten in je lichaam aan te vullen. Krijg je ijzertabletten, dan is het belangrijk om veel te drinken en veel vezels te eten. Deze tabletten hebben namelijk als bijwerking dat ze voor verstoppingen zorgen en dit wil je natuurlijk voorkomen. Verder is het belangrijk om te weten dat je pas met de medicatie begint als de ontlasting na de bevalling weer op gang is gekomen. Heb je extreem veel bloedarmoede, bijvoorbeeld met een Hb-gehalte van 4,0 mmol/liter, dan kan een bloedtransfusie noodzakelijk zijn.