Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom moet je minder suiker eten

Anja
3 min read

Suiker is een noodzakelijke brandstof voor ons lichaam. Het is dus niet per definitie slecht. Zouden we helemaal geen suiker meer binnenkrijgen dan zouden we daarmee onze gezondheid schaden.

Maar het is wel verstandig om de inname van suiker zo veel mogelijk te beperken. Etenswaren en dranken die veel suiker bevatten hebben namelijk nogal wat nadelen voor onze gezondheid, zoals:

  • je wordt er dik van
  • je hebt een grotere kans op een slecht gebit
  • je loopt risico op diabetes type 2
  • de kans op hart- en vaatziekten neemt toe
  • suiker is verslavend
  • suiker heeft een slechte invloed op ons immuunsysteem
  • een verhoogde insulinespiegel verhoogt de kans op onder andere borst- en darmkanker

Overgewicht wordt een steeds groter probleem

Overgewicht, vaak al bij jonge kinderen, wordt een steeds groter probleem. Door de toegenomen welvaart in onze westerse wereld consumeren we steeds meer, veel meer dan we nodig hebben om in leven te blijven. In dit voedsel zitten ook veel suikers.

De voedselindustrie speelt handig in op het verslavende effect van suiker en stopt het dus overal in om ervoor te zorgen dat we hun producten vooral blijven eten. Het gevolg is overgewicht bij een steeds groter deel van de bevolking. En ook de tandartsen hebben steeds meer werk, want veel mensen hebben door al dat snoepen en frisdranken met tientallen klontjes suiker per glas al op jonge leeftijd een slecht gebit.

Diabetes type 2 rukt op

Diabetes oftewel suikerziekte, en dan met name diabetes type 2 rukt steeds sneller op. Deze vorm van diabetes ontwikkel je op latere leeftijd en is dus niet een aandoening die je hebt op basis van erfelijkheid. Het is geen “domme pech” in de meeste gevallen, maar een gevolg van een ongezonde leefwijze.

De hoeveelheid glucose in het bloed kan zo hoog worden dat je insuline moet gaan spuiten om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.  Iets wat vroeger in hoofdzaak nodig was voor mensen die diabetes type 1 hebben, zien we nu steeds vaker bij mensen die aanvankelijk gezond waren en dat wellicht ook waren gebleven als ze er een andere leefstijl op nagehouden hadden.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…