Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat doet suiker met je lichaam?

Camille
3 min read

Een heleboel mensen zijn dol op suiker, en sommige zijn er ronduit aan verslaafd. Bij deze mensen zal het lichaam onrustig worden als er geen zoetigheid meer in huis blijkt te zijn. Het energieniveau van deze mensen is laag en hun lichaam denkt dat het eten van zoetigheid de oplossing is.

Verslavend

Suiker kan zelfs worden vergeleken met drugs. In grote hoeveelheden is het giftig en bovendien zeer verslavend. Dit geldt uiteraard ook voor alle producten waar suiker in verwerkt is.

Goedkope grondstof

Suiker is een zeer goedkope grondstof en wordt om die reden dan ook in een heleboel voedingsmiddelen verwerkt. Hierdoor raak je geleidelijk gewend aan de zoete smaak en zal er een verslaving aan suikers ontstaan. Denk maar eens aan de zoete smaak van bijvoorbeeld brood, tomatenketchup, pindakaas, vruchtenyoghurt, kant-en-klare gerechten, vleeswaren en allerlei sauzen en soepen. Je zult versteld staan wanneer je de etiketten lees van de producten die nu in je eigen kast staan en waar je eigenlijk geen suikers in zou verwachten.

Wat doet suiker met je lichaam?

Naast geraffineerde suiker, zoals de meeste mensen die gebruiken, hebben ook geraffineerde koolhydraten, die bijvoorbeeld in pasta’s, witbrood en witte rijst zitten, een soortgelijke uitwerking op je lichaam als suiker. Hieronder hebben we een aantal effecten van suiker op je lichaam op een rijtje gezet. De lijst aan klachten als gevolg van een overmatige suikerinname is echter bijna eindeloos.

Nadelige effecten

  • Een piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor er extra insuline aangemaakt moet worden. Dit hormoon zorgt er echter voor dat er vet opgeslagen wordt in je lichaam en niet alleen dikker wordt maar ook meer kans hebt op aderverkalking.
  • De Hormoonhuishouding wordt in de war gestuurd, door de overproductie van insuline, met alle vervelende gevolgen van dien.
  • Een verstoring van je mineraalbalans in je lichaam waardoor calcium en magnesium moeilijker opgenomen worden. Het gevolg: minder sterke botten.
  • Last krijgen van candida doordat de suiker je maag- en darmstelsel verzuurd en je immuunsysteem wordt ondermijnd.
  • Meer kans op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker, zoals darm- en borstkanker.
  • Een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
  • Onrustig, labiel en nerveus zijn, en je kunt zelfs problemen krijgen met je concentratievermogen, lusteloosheid en depressieve klachten.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…