Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De twee belangrijkste oorzaken van korstjes in je ogen

4 min read

Niets zo lastig als korstjes in je ogen die ervoor zorgen dat je kijkers vermoeid aanvoelen. Ze zijn vaak onschuldig, maar belemmeren je bij het uitoefenen van je dagelijkse activiteiten. Wij lichten de twee belangrijkste oorzaken van deze korstjes toe en halen kort aan hoe je ze kan verwijderen. Voor een verdere behandeling kan je best je huisarts raadplegen.  

1.     Ooglidrandontsteking

Een ooglidrandontsteking of blefaritis treedt op wanneer de haarzakjes en talgkliertjes in de ooglidrand ontstoken zijn. De schuldige is de bacterie Staphylococcus aureus die iedereen in principe op de huid heeft zitten. Bij bepaalde mensen slaagt de bacterie er echter in om de huid binnen te dringen via de plek waar de wimpers uit het ooglid komen. Het zijn de stoffen die door deze bacterie geproduceerd worden, die het oog gaan irriteren waardoor er een ontsteking optreedt en er huidschilfers en korstjes gevormd worden tussen de wimpers. De ooglidranden zijn dan vaak erg rood en voelen branderig aan.

Wie heeft er last van?

Blefaritis kan op elke leeftijd optreden maar het zijn vooral mensen van middelbare leeftijd met een huidaandoening – zoals acne, eczeem of rosacea – die er last van hebben.

Hoe behandel je een ooglidrandontsteking?

Eerst en vooral leg je warme oogkompressen op je gesloten ogen om de korstjes zachter te maken. Die van Kamillosan Ofta zijn bijvoorbeeld doordrenkt met kamille en hebben een kalmerende en ontstekingswerende werking op je oogleden. Ze hydrateren, reinigen en beschermen je ogen tegelijkertijd. Om het kompres warm te maken, leg je de gesloten verpakkingen drie à vijf minuten in warm water.

Daarna leg je het kompres op je ogen en laat je de extracten vijf à tien minuten hun werk doen. Vervolgens reinig je de ooglidranden met een kompres op kamertemperatuur. Herhaal dit proces minstens drie keer per dag.

Zijn de klachten na een tijdje verdwenen? Wij raden je aan de oogkompressen eenmaal daags te blijven gebruiken om een nieuwe ontsteking te vermijden.

2.     Droge ogen

Lijkt het alsof er voortdurend zand in je ogen zit? Een korrelig gevoel wijst vaak op droge ogen. En die kunnen op hun beurt aanleiding geven tot het vormen van korstjes tussen je wimpers. Wie droge ogen heeft, maakt niet per se te weinig traanvocht aan, maar het is wel minder kwalitatief. In de meeste gevallen gaat het om tranen die te weinig lipiden (een soort vetlaagje) bevatten waardoor het vocht erg waterig is en snel verdampt.

Wie heeft er last van?

De aandoening kan zich op elke leeftijd voordoen maar komt erg vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Uiteenlopende (omgevings)factoren werken droge ogen in de hand. Denk maar aan luchtvervuiling, een bepaald type contactlenzen of airconditioning.

Hoe behandel je droge ogen?

Vaak wordt geopteerd voor het toedienen van kunsttranen die het eigen traanvocht vervangen of aanvullen. Daarnaast wordt ook aangeraden om de ogen dagelijks schoon te maken met een oogkompres. Zo voorkom je dat je bovenop die vervelende droge ogen ook nog last krijgt van een ooglidrandontsteking.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…