Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Kokosolie wordt steeds meer gebruikt in de keuken en badkamer. Het is een tropische olie, die verkregen wordt door het persen van het witte vruchtvlees van een kokosnoot. Wil je weten waarom het een ‘must-have’ is?
Velen denken dat de olie niet gezond is, omdat het kokosvet of laurinezuur bevat, een verzadigd vetzuur. Dit vetzuur is ook terug te vinden in moedermelk en versterkt het immuunsysteem. Laurinezuur zorgt er ook voor dat er meer goede HDL cholesterol in je bloed terechtkomt, waardoor je cholesterol in balans blijft. Daarnaast is deze olie goed voor een verbeterde werking van je schildklier en heb je sowieso minder kans op een verhoogde cholesterol.
Er zijn reeds verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de gezonde werking van kokosolie:
Je kan kokosolie kopen in de meeste supermarkten… Een aandachtspunt hierbij is dat deze vormen van de olie meestal niet biologisch dus bewerkte vormen zijn. Dat zorgt ervoor dat de voedingsstoffen aanzienlijk kleiner in aantal zijn, en dat betekent dus minder tot geen gezondheidsvoordelen.
Koop daarom best je kokosolie aan in een biowinkel. Let er bij het kopen op dat er op de olie ofwel ‘niet bewerkt’ ofwel ‘niet geraffineerd’ ofwel ‘(extra) vierge/koudgeperst’ staat . Alleen dan heb je pure kokosolie met de maximale voedingswaarden en de daarbijhorende gezondheidsvoordelen in handen.
Op bijna alle kokosolie producten staat tegenwoordig ‘biologisch’ vermeld. Dat is natuurlijk een pluspunt, maar zegt weinig over de kwaliteit van de olie.
Hou je niet zo van een kokossmaak in je eten? Er bestaan 2 soorten kokosolie. Enerzijds heb je de gewone olie die een kokossmaak geeft aan je eten. Anderzijds heb je de geur – en smaakloze olie. Deze geeft dus helemaal geen kokossmaakje aan je eten.
Afhankelijk van de soort en het merk van de olie, kan je dit meestal gemakkelijk 1 tot 2 jaar bewaren. Bekijk de verpakking van het product om zeker te zijn.
Er zijn al veel onderzoeken gebeurd om na te gaan of kokosolie gezond is. De resultaten zijn tegenstrijdig. Als je twijfelt of onzeker bent over het oraal gebruik van kokosolie, combineer het dan met olijfolie bij het koken.
Olijfolie is nog altijd 1 van de gezondste middelen voorhanden om mee te bakken. Althans tot op een zekere verhittingsgraad. Als olijfolie te lang of te hoog verhit wordt, komen er schadelijke chemische verbindingen vrij. Bij het bakken van groentjes, vis en minder taai vlees zoals bijvoorbeeld wit vlees, zal dit normaal niet voorkomen.
Voor taaie vleessoorten zoals rood vlees, bijvoorbeeld biefstuk, kan je beter met kokosolie bakken. Ook frituren doe je beter met kokosolie.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon