Goed slapen vormt mee de basis van een goede gezondheid. Ervaar je lange periodes van slapeloosheid of slaapproblemen, dan heeft dat een grote impact op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Gelukkig bestaan er enkele handige gadgets om je beter te doen slapen.
Er bestaan verschillende oplossingen voor chronische slaapproblemen. Naast het volgen van cognitieve slaaptherapie is bij lichamelijke klachten een slaaponderzoek in een gespecialiseerde kliniek aangeraden. Daar slaap je een nacht aan de monitor en bestuderen de artsen jouw slaappatroon. Zo kunnen ze achterhalen waar het probleem juist zit. Misschien heb je wel slaapapneu zonder dat je het weet? Dan stop je meermaals per nacht met ademen waardoor je nooit in een diepe slaap geraakt en ’s ochtends dus niet uitgerust bent. Gelukkig kunnen de meeste slaapproblemen opgelost worden dankzij enkele handige gadgets:
1. Een aangepast hoofdkussen en matras
Sta je regelmatig op met rug- of nekpijn? Is je slaapkwaliteit niet goed? Velen slapen slecht omdat ze een slechte slaaphouding hebben. Om ergonomisch te slapen moet je ruggengraat een rechte lijn vormen. Daarvoor heb je een geschikte matras en een goed hoofdkussen nodig dat aangepast is aan je slaaphouding en goede ondersteuning biedt. Slaap jij vaak op je buik? Kies dan voor een kussen en matras dat zich vormt naar jouw hoofd. Zo blijf je ruggengraat steeds een rechte lijn.
2. De slaaprobot
Een slaaprobot is een technologisch kussen in de vorm van een boon. Het zorgt voor rustgevende muziek en helpt je om rustig adem te halen. Bernard testte de Somnox slaaprobot twee weken uit. “De eerste nacht was niet echt een succes”, getuigt hij. “Ik had hem niet goed afgesteld waardoor hij teveel lawaai maakte. Vanaf de tweede nacht ging het beter, de Somnox ademt rustig en de slaapmuziek speelt zachtjes.” Lees hier het volledige verhaal van Bernard en ontdek de tijdelijke voordelen.
3. Een verzwaringsdeken tegen het wroeten
Ben jij een piekeraar die de hele nacht ligt te woelen in bed? Dan kan een verzwaringsdeken helpen om tot rust te komen en sneller in slaap te vallen. Het deken heeft verschillende ingenaaide vakjes die opgevuld zijn met bolletjes uit kunststof. Het weegt ongeveer tien kilogram. De druk van het deken werkt ontspannend en kalmeert je voor het slapengaan. Artsen raden het ook vaak aan bij therapie voor kinderen met ASS, ADD of ADHD.
4. Een lichttherapiebril
Bij sommige mensen ligt het bioritme helemaal overhoop. Zij hebben moeite om op regelmatige tijdstippen te gaan slapen of op te staan, bijvoorbeeld omdat ze in ploegen of nachtshiften werken. Voor hen kan een lichttherapiebril hulp bieden. Vlak voor je aan je nachtshift begint, zet je de bril een twintigtal minuten op. Hij geeft je hersenen dan de indruk dat het ochtend is en je voelt je een stuk frisser. Maar werkt dit echt? Kate, die vaak nachtshiften doet, testte het uit. Lees haar verhaal hier.
Wat kan je nog doen om beter te slapen en wat niet? Weet jij wat een feit of een fabel is? Test zelf je kennis over je slaap met de slaaptest van Partena Ziekenfonds. Of ben je benieuwd naar onze andere tips rond slaapstoornissen? Download dan snel ons e-book en je bent helemaal mee.