Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Drink ik te veel water? Let op voor de Gevaren!

Olivier
5 min read

Water drinken is gezond. In de meeste westerse landen, maar zeker in België kun je kraanwater overal gewoon drinken. In zuidelijke Europese landen en in landen in Azië en Afrika wordt het drinken van kraanwater sterk afgeraden omdat het vaak niet goed gezuiverd is en daarom alleen geschikt om te douchen of te baden en om het toilet door te spoelen. In dit soort landen kun je het beste water drinken dat in winkels in flessen wordt verkocht. Maar te veel water drinken, is dat schadelijk voor je lichaam? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Niet al het vocht dat wij nodig hebben is water

Aanbevolen wordt om per dag twee tot twee en een halve liter vocht te gebruiken. Maar dit hoeft niet alleen water te zijn. Sterker nog, het is niet aan te bevelen om uitsluitend water te drinken maar ook koffie, thee, zuiveldranken en fruitsappen tellen mee. Daarnaast krijgen we ook vocht binnen door groente, fruit en vlees te eten.

Water drinken om af te vallen, helpt dat?

Het is een fabeltje te geloven dat je kilo’s afvalt door simpelweg twee liter water per dag te drinken. Je zult dan toch echt je eetpatroon moeten aanpassen, want van alleen water drinken zul je niet afvallen. Wel is het zo dat vooral warm water drinken het hongergevoel voor korte tijd kan stillen, dus als ondersteuning bij het volgen van een dieet is het een prima middel. Maar uitsluitend water drinken en gewoon blijven snoepen en vet eten zal geen resultaat opleveren.

Mag ik water drinken tijdens de maaltijd?

Het is voor een goede spijsvertering verstandig om niet te veel water te drinken tijdens het eten. De speekselklieren zullen minder productief zijn wanneer je je eten “wegspoelt” met veel water. Goed kauwen zorgt voor het goed functioneren van je spijsvertering. Een glaasje water tijdens het eten kan natuurlijk geen kwaad, maar laat het daarbij en drink geen grote hoeveelheden bij het eten.

Te veel water drinken kan ook. En is gevaarlijk!

Wanneer je veel te veel water drinkt treedt watervergiftiging op. Het lichaam van een volwassene kan per dag zo’n 8 tot 10 liter water verwerken. Drink je veel meer water, of drink je heel veel water in enkele uren dan kan dit tot de dood leiden. Je lichaam kan zulke grote hoeveelheden niet aan en de nieren raken daardoor overbelast. De hoeveelheid natrium en water in het lichaam raken vestrood en het lichaam zal het teveel aan water naar de hersenen sturen. Dit kan leiden tot acuut overlijden.

Hoe herken je een watervergiftiging?

Een (dreigende) watervergiftiging herken je aan de volgende symptomen:

Zodra iemand als gevolg van te veel water drinken in coma raakt is er sprake van een acuut levensbedreigende situatie. Zo iemand moet direct medische hulp krijgen want anders bestaat de kans dat hij het met de dood moet bekopen. Zulke gevallen zijn wel bekend. Zo overleed een vrouw in Boston in 2002 omdat ze de dag voordat ze in die stad de marathon wilde lopen maar liefst 15 liter water had gedronken. Een student in het Nederlandse Groningen moest tijdens een ontgroening steeds een glas water drinken als hij een opdracht niet goed uitvoerde.

Dat gebeurde nogal eens met als gevolg dat hij zo veel water moest drinken dat hij een epileptische aanval kreeg. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en overleefde zijn ontgroening maar ternauwernood. Mede naar aanleiding van dit voorval stelden universiteiten in Nederland strengere regels bij het uitvoeren van ontgroeningrituelen bij eerstejaars studenten. Of in België dergelijke gevallen zich ook hebben voorgedaan, is niet bekend.

Te veel water drinken kan dus zeker risico’s met zich meebrengen

Het kan dus zeker gevaarlijk zijn om extreem veel water te drinken. Gezond is het zeker ook niet. Het helpt niet om af te vallen, en helaas, ondanks de hardnekkige verhalen die hierover de ronde doen: een paar grote glazen water drinken na een avondje stappen om te voorkomen dat je de volgende dag een kater hebt, is ook een fabel.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dit probeerden zich weliswaar iets beter voelden de volgende morgen, maar het was zeker niet zo dat ze nergens last van hadden. De alcohol verdwijnt door het drinken van water echt niet sneller uit het lichaam, want deze moet door de lever worden afgebroken en wordt niet met een paar glazen water uit het lichaam gespoeld.

Handige apps

Deze Water Herinnering Apps zeggen je wanneer je water mag drinken. Erg handig om zo altijd de juiste hoeveelheid water binnen te krijgen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…