‘Ook met vaccin houdt Australië wellicht de grenzen dicht in 2021’
Australië zal zijn grenzen dit jaar waarschijnlijk niet meer volledig openen, ook als het grootste deel van de bevolking is ingeënt tegen Covid-19. Dat...
Inhoud
De meeste vrouwen die voor het eerst naar de gynaecoloog gaan, vinden dit best spannend. Niet alleen omdat ze bepaalde onderzoeken uit moeten laten voeren in het ziekenhuis, maar ook zeker vanwege de expertise van een gynaecoloog en het gebied dat de professional moet onderzoeken.
Ga jij voor het eerst naar de gynaecoloog en wil je meer te weten komen over de beste voorbereiding voor jouw afspraak? Lees dan in dit artikel hoe je je het beste kunt voorbereiden op jouw bezoek in het ziekenhuis en je gaat met een gerust hart naar de dokter toe.
Hoewel er veel discussie is over het bezoeken van een gynaecoloog en vanaf welke leeftijd dit verstandig is, is het geheel per persoon afhankelijk wanneer je voor het eerst naar deze professional gaat. Sommige mensen gaan al vroeg naar de gynaecoloog omdat ze vragen hebben over hun menstruele cyclus of problemen ervaren tijdens de ongesteldheid, maar er zijn ook veel vrouwen die pas bij de arts langs gaan als ze zwanger zijn. Het is in ieder geval niet verplicht om de dokter te bezoeken en als je eenmaal bent geweest, ben je ook zeker niet verplicht om jaarlijks terug te keren.
Er zijn diverse redenen voor de dokter om je naar een gynaecoloog te verwijzen. De meest voorkomende redenen om naar de gynaecoloog te gaan, zijn de volgende:
Zoals je ziet, zijn er vele redenen om een gynaecoloog te bezoeken. Heb jij nog nooit te maken gehad met bovenstaande situaties, dan is het logisch dat je nog nooit naar de gynaecoloog bent geweest.
Als je voor het eerst naar de gynaecoloog gaat, krijg je eerst een aantal vragen over je medische geschiedenis. Er wordt niet alleen gevraagd of je bepaalde klachten hebt, maar je moet ook rekenen op vragen over de menstruatiecyclus en over de eerste keer dat je seksueel contact hebt gehad. Het is misschien vreemd om over dit soort onderwerpen te praten met de dokter, maar je moet je realiseren dat dit voor de arts dagelijkse kost is en gewoon bij het werk hoort. Is de medische geschiedenis doorgenomen, dan start de gynaecoloog met een onderzoek. Er wordt een wattenstaafje of een klein instrumentje gebruikt om een paar cellen weg te nemen en deze cellen worden opgestuurd naar het lab voor onderzoek. Eventueel kan de gynaecoloog een echo maken om een duidelijker beeld te krijgen van de eventuele problemen die je ervaart.
Ben je zwanger, dan ziet jouw eerste bezoek bij de gynaecoloog er heel anders uit. In dit geval zal ook de medische voorgeschiedenis besproken worden en wordt er tevens een uitstrijkje gemaakt, maar worden er ook veel vragen gesteld over de zwangerschap en wordt de vordering van jouw zwangerschap gecontroleerd.
Je kunt je niet echt voorbereiden op het eerste bezoek aan de gynaecoloog, simpelweg omdat je hier zelf eigenlijk niets hoeft te doen. Wel is het belangrijk om voor jezelf op te schrijven wanneer je voor het eerst ongesteld bent geworden (leeftijd), wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest, of je regelmatig ongesteld bent en wanneer je voor het eerst seks hebt gehad. Heb je vragen aan de dokter, dan schrijf je deze ook alvast op zodat je jouw vragen niet vergeet te stellen tijdens het bezoek.
Ga je naar de gynaecoloog omdat je zwanger bent en heb je je eerste afspraak staan? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden door jezelf enkele vragen te stellen:
Schrijf alle antwoorden op en maak een lijstje van vragen die je aan de dokter wil stellen en je weet zeker dat jouw eerste bezoek aan de gynaecoloog goed verloopt.
Australië zal zijn grenzen dit jaar waarschijnlijk niet meer volledig openen, ook als het grootste deel van de bevolking is ingeënt tegen Covid-19. Dat...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon