Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eerste bezoek gynaecoloog – Hoe voorbereiden?

Olivier
5 min read

De meeste vrouwen die voor het eerst naar de gynaecoloog gaan, vinden dit best spannend. Niet alleen omdat ze bepaalde onderzoeken uit moeten laten voeren in het ziekenhuis, maar ook zeker vanwege de expertise van een gynaecoloog en het gebied dat de professional moet onderzoeken.

Ga jij voor het eerst naar de gynaecoloog en wil je meer te weten komen over de beste voorbereiding voor jouw afspraak? Lees dan in dit artikel hoe je je het beste kunt voorbereiden op jouw bezoek in het ziekenhuis en je gaat met een gerust hart naar de dokter toe.

Voor de eerste keer naar de gynaecoloog: algemene informatie

Hoewel er veel discussie is over het bezoeken van een gynaecoloog en vanaf welke leeftijd dit verstandig is, is het geheel per persoon afhankelijk wanneer je voor het eerst naar deze professional gaat. Sommige mensen gaan al vroeg naar de gynaecoloog omdat ze vragen hebben over hun menstruele cyclus of problemen ervaren tijdens de ongesteldheid, maar er zijn ook veel vrouwen die pas bij de arts langs gaan als ze zwanger zijn. Het is in ieder geval niet verplicht om de dokter te bezoeken en als je eenmaal bent geweest, ben je ook zeker niet verplicht om jaarlijks terug te keren.

Er zijn diverse redenen voor de dokter om je naar een gynaecoloog te verwijzen. De meest voorkomende redenen om naar de gynaecoloog te gaan, zijn de volgende:

 • Je hebt te maken met menstruatieproblemen, zoals stoornissen in de cyclus of ruim bloedverlies
 • Je hebt een afwijkend uitstrijkje
 • Je hebt vaak last van buikpijn
 • Je hebt last van afwijkende afscheiding
 • Je hebt een ontsteking aan de geslachtsorganen
 • Je hebt afwijkingen of klachten aan de uitwendige geslachtsorganen
 • Je hebt klachten die duiden op een verzakking van de schede of van de baarmoeder
 • Je hebt ongewild verlies van urine
 • Je hebt overgangsklachten
 • Je bent zwanger

Zoals je ziet, zijn er vele redenen om een gynaecoloog te bezoeken. Heb jij nog nooit te maken gehad met bovenstaande situaties, dan is het logisch dat je nog nooit naar de gynaecoloog bent geweest.

Voor het eerst naar de gynaecoloog: wat kan ik verwachten?

Als je voor het eerst naar de gynaecoloog gaat, krijg je eerst een aantal vragen over je medische geschiedenis. Er wordt niet alleen gevraagd of je bepaalde klachten hebt, maar je moet ook rekenen op vragen over de menstruatiecyclus en over de eerste keer dat je seksueel contact hebt gehad. Het is misschien vreemd om over dit soort onderwerpen te praten met de dokter, maar je moet je realiseren dat dit voor de arts dagelijkse kost is en gewoon bij het werk hoort. Is de medische geschiedenis doorgenomen, dan start de gynaecoloog met een onderzoek. Er wordt een wattenstaafje of een klein instrumentje gebruikt om een paar cellen weg te nemen en deze cellen worden opgestuurd naar het lab voor onderzoek. Eventueel kan de gynaecoloog een echo maken om een duidelijker beeld te krijgen van de eventuele problemen die je ervaart.

Ben je zwanger, dan ziet jouw eerste bezoek bij de gynaecoloog er heel anders uit. In dit geval zal ook de medische voorgeschiedenis besproken worden en wordt er tevens een uitstrijkje gemaakt, maar worden er ook veel vragen gesteld over de zwangerschap en wordt de vordering van jouw zwangerschap gecontroleerd.

Je voorbereiden op het eerste gynaecoloogbezoek: Tips

Je kunt je niet echt voorbereiden op het eerste bezoek aan de gynaecoloog, simpelweg omdat je hier zelf eigenlijk niets hoeft te doen. Wel is het belangrijk om voor jezelf op te schrijven wanneer je voor het eerst ongesteld bent geworden (leeftijd), wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest, of je regelmatig ongesteld bent en wanneer je voor het eerst seks hebt gehad. Heb je vragen aan de dokter, dan schrijf je deze ook alvast op zodat je jouw vragen niet vergeet te stellen tijdens het bezoek.

Voor de eerste keer naar de gynaecoloog bij zwangerschap

Ga je naar de gynaecoloog omdat je zwanger bent en heb je je eerste afspraak staan? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden door jezelf enkele vragen te stellen:

 • Wanneer ben je gestopt met anticonceptie?
 • Wat was de eerste dag van de laatste menstruatie?
 • Wanneer was de zwangerschapstest positief?
 • Zijn er bijzonderheden in de medische geschiedenis, zowel van jezelf als van je ouders?
 • Komen er ziekten voor in de familie en zo ja, welke?

Schrijf alle antwoorden op en maak een lijstje van vragen die je aan de dokter wil stellen en je weet zeker dat jouw eerste bezoek aan de gynaecoloog goed verloopt. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…