Eten op festival? Let hierop!

Het festivalseizoen is volop aan de gang: de komende weken kan je bijna elk weekend wel ergens op festival terecht.

Dat betekent genieten van muziek, het mooie weer en ook op tijd en stond een hapje en drankje. Van een kraampje op het festivalterrein of gewoon zelf gemaakt op de camping natuurlijk!

Maar op zo’n festival kan het erg warm zijn en zijn voorzieningen beperkt. Hoe zorg je ervoor dat je veilig en vooral hygiënisch kan eten?

Eten aan een kraampje

Uitbaters van food trucks of eetkraampjes moeten uiteraard aan een aantal maatregelen op vlak van hygiëne voldoen. In België houdt het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) daarom op verschillende evenementen een oogje in het zeil.

Maar als consument kan het natuurlijk nooit kwaad om zelf een korte hygiënecontrole te doen voor je iets bestelt.

Wie bereidt je eten?

De persoon die je bestelt, speelt natuurlijk een cruciale rol bij hoe hygiënisch je eten bereidt wordt. Laat een kraampje dus gerust links liggen als die persoon:

  • Vuile nagels heeft
  • Nagellak draagt
  • Rookt tijdens de bediening
  • Losse haren heeft
  • Vuile kleding draagt
  • (Onverzorgde) wondjes aan de handen heeft

Werkblad

Ook het werkblad moet schoon zijn. Check steeds deze zaken eens:

  • Is het werkblad proper, in goede staat en kan het makkelijk schoon gehouden worden (geen onbereikbare hoekjes, stukken waar je niet achter kan komen…)?
  • Is er een handenwasvoorziening?
  • Werken de koelkasten of diepvriezers correct en zijn ze voorzien van een thermometer?
  • Is er een vuilbak aanwezig met deksel?

Bereiding

Natuurlijk kan er ook tijdens de bereiding van je voedsel zelf nog vanalles mislopen.

Controleer of de ingrediënten (zeker vlees) koel en gescheiden bewaard worden. Eten mag niet ontdooid worden op kamertemperatuur (wel in de microgolf of koelkast). Neem ook nooit verband voedsel aan.

Informeer eventueel ook eens naar mogelijke allergenen in de producten.

Zelf eten maken

Laat je budget het niet toe om altijd op de wei te eten? Dan kan je natuurlijk nog steeds je eigen potje koken. Maar ook hobbykoks moeten uiteraard op hygiëne en voedselveiligheid letten. We zetten de beste tips op een rijtje!

  • Logisch: vermijd verse voedingswaren die niet bestand zijn tegen hogere temperaturen.
  • Besef dat ook een koelbox zijn beperkingen heeft en je eten niet dagenlang zal koel houden.
  • Bewaar indien mogelijk eten en drank elk in een aparte koelbox. Aangezien je de box met eten minder vaak opent, zal hij ook langer koel blijven.
  • Vergeet voorgesneden fruit dat niet bestand is tegen hitte. Dat moet bij een temperatuur van 7°C worden bewaard. Neem in plaats daarvan volledige vruchten mee en snijd ze ter plekke in stukken!
  • Maak alleen klaar wat je eet, restjes de volgende dag opeten is een slecht idee. Voedsel dat makkelijk bederft kan niet meer worden opgegeten als het langer dan twee uur op kamertemperatuur is geweest.

Geniet van de festivals en laat het smaken!

Bron: FAVV