De ouderwetse boterham is nog steeds razend populair in ons land, hoewel er de laatste tijd toch opeens vraagtekens komen over hoe gezond dat sneetje brood nu daadwerkelijk is. Met name in de Verenigde Staten vervangen steeds meer mensen brood voor havermout of Quinoa. Waar komt deze negatieve publiciteit nu vandaan?
Is brood nu echt ongezond? Wij zochten het voor jullie uit!
Allereerst is het belangrijk om te weten uit welke ingrediënten brood bestaat. De basisgrondstoffen van brood zijn tarwemeel of tarwebloem, water, zout en gist. Hier wordt vervolgens brooddeeg van gemaakt om het brood te bakken.
Brood bestaat voor het grootste deel uit tarwe. Het meellichaam van tarwe, het deel van de tarwe dat gebruikt wordt voor het maken van brood, bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de mensen lijdt aan Coeliakie oftewel een glutenallergie. Het grootste deel van deze mensen heeft dit niet eens door, dit komt omdat de klachten nogal vaag zijn.
Wanneer jij slecht reageert op het eten van brood kan het dus zijn dat jij een gluten allergie hebt, je kunt hierachter komen door je bloed te laten testen bij de huisarts.
Het verschilt dus per mens of brood gezond of ongezond voor je is. Als jij intolerant voor gluten bent, is het verstandiger om broodvervangers of glutenvrij brood te eten.
Heb jij geen last van een glutenallergie, dan kun je die sneetjes volkoren brood gewoon blijven eten!
Lees ook: Is Bruin brood gezonder dan wit brood?