Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gal overgeven als je koorts hebt

Milan
4 min read

Het overgeven van gal komt gelukkig niet heel vaak voor. Dit is namelijk zeer onaangenaam en veel mensen ervaren het als buitengewoon pijnlijk. Veel mensen hebben sowieso al moeite met misselijk zijn en overgeven. Soms is er zelfs sprake van een braakfobie, en raken mensen in paniek als ze moeten overgeven of zelfs maar de neiging voelen tot braken. Gal overgeven in combinatie met koorts kan verschillende oorzaken hebben.

Waar komt de gal vandaan?

Wanneer je gal spuugt is dit afkomstig uit de twaalfvingerige darm. De maag stuwt de gal omhoog op het moment dat de patiënt nog steeds braakneigingen heeft terwijl de maag al leeg is. Meestal wordt dan ook eerst de maaginhoud overgegeven en pas als de misselijkheid en de neiging tot braken aanhoudt wordt er gal gespuugd. De gal wordt normaal gesproken gebruikt om vetten in ons voedsel af te breken.

Dit gebeurt in de twaalfvingerige darm, het overgangsstuk tussen de maag en de dunne darm. Wanneer de maag voedsel binnenkrijgt waarin verkeerde stoffen zitten dan wil de maag dit zo snel mogelijk weer kwijt. Als gevolg daarvan wordt de patiënt misselijk en gaat braken.

Wat kun je doen bij ernstige misselijkheid?

Wanneer je erg misselijk bent en maar blijft overgeven, waarbij er uiteindelijk ook gal naar buiten komt, kun je het beste de maag een tijdje rust gunnen. Probeer kleine hoeveelheden te drinken zodat je niet uitdroogt. Vermijd vette en sterk gekruide spijzen, begin met iets wat licht verteerbaar is. Zo zal de maag na het overgeven weer rustig aan op gang kan komen. In de meeste gevallen is misselijkheid als gevolg van een geïrriteerde maag binnen enkele dagen over.

In ernstige gevallen, wanneer er sprake is van de neiging tot uitdroging, kan de huisarts een middel voorschrijven om de misselijkheid te bestrijden. Dit kan bij voorbeeld het geval zijn bij extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap of bij ouderen die veel moeten overgeven en bij wie vanwege hun leeftijd toch al sprake is van een zwakkere gezondheid.

Koorts kan optreden bij verschillende aandoeningen

Koorts is een reactie op het lichaam wanneer er zich een bacterie of virus heeft ontwikkeld waardoor je ziek bent geworden en het is daarvoor een goede indicatie. Veel artsen zijn ‘blij’ wanneer een patiënt koorts heeft. Is er namelijk sprake van klachten zonder koorts is het vaak veel lastiger om de oorzaak te achterhalen. Koorts treedt op bij verschillende aandoeningen waarbij ook sprake kan zijn van misselijkheid, zoals:

  • Griep
  • Maagzweer of maagontsteking
  • Darmontsteking
  • Pancreatitis (alvleesklierontsteking)
  • Leverontsteking
  • Kwaadaardige tumoren

Wanneer er sprake is van hoge koorts en ernstige misselijkheid is het altijd aan te raden een arts te raadplegen.

Pancreatitis

Een aandoening waarbij sprake is van overgeven en koorts is Pancreatitis, oftewel alvleesklierontsteking. De alvleesklier ligt achter de maag en produceert enzymen die de spijsvertering bevorderen. Daarnaast is de alvleesklier de producent van hormonen die de suikerhuishouding van ons lichaam regelen (insuline). Wanneer de alvleesklier ontstoken raakt kan dit leiden tot hevige buikpijn en koorts en ook tot het uiteindelijk spugen van gal, aangezien er sprake kan zijn van extreme misselijkheid. Behandeling is noodzakelijk, dus wanneer er een vermoeden bestaat van pancreatitis is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk.

Ernstige aandoeningen

Gelukkig is er bij gal overgeven in combinatie met koorts in de meeste gevallen sprake van een aandoening van voorbijgaande aard. Soms gaan de klachten vanzelf over, zoals bij griep. Griep is een virus en hier is vaak niet veel meer tegen te doen dan in bed kruipen en “uitzieken”. Maar wanneer er sprake is van ernstige klachten, hoge koorts boven de 39 graden en aanhoudend overgeven is het noodzakelijk om de huisarts te raadplegen.

Niet alleen omdat er uiteindelijk uitdroging kan optreden, maar koorts kan schade toebrengen aan de eiwitten in je lichaam. Deze moet dus worden onderdrukt om dit te voorkomen. Soms is nader onderzoek in het ziekenhuis nodig of zelfs opname. In een enkel geval komt uit nader onderzoek naar voren dat er sprake is van een ernstige aandoening zoals bij voorbeeld kanker aan de maag of de darmen. Maar indien deze aandoening tijdig wordt ontdekt is behandeling vaak nog wel mogelijk.

Het is dus belangrijk om bij aanhoudende klachten niet te lang te wachten met de huisarts te bezoeken. Wanneer een aandoening wordt verwaarloosd kan dit leiden tot blijvende schade aan de maag en de slokdarm. Ook wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende aandoening is het dus zaak om niet te lang met klachten te blijven rondlopen.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…