Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geschiedenis van sportscholen

Fien De Bruycker
3 min read

Geschreven met input van Basic-fit

Fitness is al duizenden jaren oud. De origine ligt in India, bij een hindoeïstische gezondheidsleer. Kort nadat fitness werd uitgevonden bouwden de Grieken de eerste sportschool, die ze een gymnasion noemden. Ons huidige woord ‘gymnastiek’ komt hier dan ook vandaan. In deze sportcentra trainden de oude Grieken voor de Olympische Spelen, die tevens in Griekenland zijn uitgevonden. De Olympische Spelen ontleent zijn naam aan de heilige stad ‘Olympia’, waarin de eerste Spelen gehouden werden. Om de vier jaar werden de Olympische Spelen gehouden ter ere van Zeus, de oppergod van de Grieken. 

In Nederland opende de eerste sportschool zijn deuren in 1885, in Maastricht. Fitness in de vorm zoals we het nu kennen bestaat nog niet heel lang. Fitnesstoestellen, gericht op cardio bijvoorbeeld, zijn pas in de jaren ‘80 populair geworden. Dat is nog niet eens 40 jaar geleden! Het is pas een trend van de afgelopen jaren dat er ontzettend veel toestellen zijn ontwikkeld. 

Ontstaan Basic-Fit

In 2003 is Basic-Fit ontstaan, een sportschool zonder poespas. Zoals de naam doet vermoeden verschaft de sportschool een basaal aanbod aan fitnessapparatuur en gewichten, voor een vriendelijke prijs. Het concept is eenvoudige fitness zonder extra faciliteiten. Er zijn echter wel extra’s zoals groepslessen en personal training. 

Basic-Fit is door dit concept uiterst geschikt voor beginnende sporters, die (nog) niet bereid zijn veel te betalen voor een maandabonnement, omdat ze nog niet zo goed weten of fitness wel wat voor hen is. De sportschool is uiteraard ook geschikt voor meer ervaren sporters die precies weten wat ze nodig hebben uit de gym, maar dit niet zelf willen aanschaffen. 

Personal training

Personal training is een vorm van trainen waarbij je een op een traint met een coach. Deze coach weet veel over relevante onderwerpen, zoals de menselijke anatomie, dieet en voeding. Omdat deze vorm van trainen zo erg op één persoon gericht is, kunnen alle oefeningen op het individu afgestemd worden. Vooral voor mensen met oude blessures en klachten is dit erg helpend: hun behoeften zijn vaak namelijk specifieker dan die van mensen die helemaal gezond zijn. 

Door de persoonlijke aandacht die je ontvangt bij personal training is het makkelijker om gemotiveerd te blijven en om je doelen te behalen. je wordt immers gesteund en bijgestaan door iemand die hetzelfde doel voor ogen houdt. 

De reden dat personal training wat prijziger is, is omdat de coach in de tijd dat hij een cliënt helpt, ook een grotere groep mensen les had kunnen geven. Doordat de aandacht zo persoonlijk is, betaal je daar ook voor. Voor mensen met een ruimere portemonnee of mensen die heel veel waarde hechten aan goed, op maat gemaakt advies is een personal trainer een goede investering.

Door Fien De Bruycker

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…