Twee Antwerpse scholen sluiten week door Britse coronavariant: meer dan 2.000 mensen in quarantaine
De Britse variant van het coronavirus is nu ook echt in opmars in ons land. Eerder werd er al een woonzorgcentrum in het West-Vlaamse...
Inhoud
Een vitaminetekort wijst meestal op een tekort van de juiste voedingsstoffen of dat je lichaam deze stoffen niet goed kan opnemen. Hierdoor functioneert je lichaam niet zoals het moet. Dat komt omdat vitamines vaak betrokken zijn bij heel wat biochemische reacties in je lichaam. Maar hoe herken je nu een vitaminetekort? Heb jij het ook?
Vaak weten mensen niet dat ze een tekort aan bepaalde vitamines hebben. Ze kunnen wel op lange termijn last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid en lusteloosheid. Langdurige vitaminetekorten kunnen zelfs leiden tot specifieke ziekten.
Dit veroorzaakt een droge huid en dof haar. Ook zal je een verminderde weerstand hebben, waardoor je sneller ziek kan worden. Wanneer er sprake is van een chronisch tekort van deze vitamine, kan nachtblindheid een gevolg zijn. Lees hier meer over een vitamine A-tekort.
Lees hier meer over een vitamine B-tekort.
Een vitamine C tekort kan leiden tot een verminderde weerstand, slapeloosheid, vermoeidheid en reumatische klachten. Vitamine C is een van de belangrijkste vitamines die het immuunsysteem ondersteunt. Het beschermt tegen ziektes want het is actief betrokken bij de afweer van virussen en bacteriën, doordat vitamine C hoofdzakelijk zorgt voor de aanmaak van leukocyten en geactiveerde T-cellen ondersteunt. Lees hier meer over een vitamine C-tekort.
Kinderen vormen een grote risicogroep wat betreft het tekort aan vitamine D. Ook ouderen hebben extra vitamine D nodig omdat het vermogen om zelf vitamine D aan te maken in de huid afneemt met de leeftijd.
De gevolgen van een vitamine D-tekort zijn:
Dit komt heel weinig voor, tenzij bij oudere mensen en rokers. De gevolgen zijn:
Lees hier meer over een vitamine E-tekort.
Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling bij pasgeboren baby's, een tekort kan bloedingen veroorzaken. Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K om dit te voorkomen. Bij tekorten kan glutenintolerantie optreden of ontstekingen aan de dikke darm. Ook aanhoudende en ernstige diarree kan wijzen op een tekort aan vitamine K.
Daarnaast kan je ook te maken krijgen met vervelende lichaamskwaaltjes:
Dit wijst vooral op een gebrek aan vitamine B, ijzer en zink. Het wordt vaak gezien bij vegetariërs, die geen evenwichtig voedingspatroon hebben. Zij kunnen het best hun dieet verder aanvullen met linzen, gedroogde tomaten, sesamzaad en spinazie. Niet-vegetariërs vinden deze supplementen terug in zalm, eieren, tonijn, mosselen en oesters. Het is ook belangrijk om genoeg vitamine C binnen te krijgen, omdat dit de opname van ijzer bevordert.
Het wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan zink en vitamine B7 (biotine). Kies daarom vaker voor noten, avocado, granen, banen, bloemkool…
Dit kwaaltje wijst op een tekort aan essentiële vetzuren, vitamine A en D. Je kan deze vervelende bobbeltjes verhelpen door meer gezonde onverzadigde vetten te eten. Kies voor meer zalm, zaden, noten, groene bladgroenten en kleurrijke groenten. De opname van vitamine D ligt moeilijker, want zonlicht stimuleert de productie hiervan in je lichaam. Tijdens de wintermaanden neem je dus best een voedingssupplement.
Wil je graag een normaal werkend sterk immuunsysteem én een vitamine tekort voorkomen? Kies dan voor een supplement zoals Immuun Actief, een nutriëntencomplex voor het immuunsysteem.
De Britse variant van het coronavirus is nu ook echt in opmars in ons land. Eerder werd er al een woonzorgcentrum in het West-Vlaamse...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon