Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het gevolg van een vitaminetekort

Camille
6 min read

 

 

Een vitaminetekort wijst meestal op een tekort van de juiste voedingsstoffen of dat je lichaam deze stoffen niet goed kan opnemen. Hierdoor functioneert je lichaam niet zoals het moet. Dat komt omdat vitamines vaak betrokken zijn bij heel wat biochemische reacties in je lichaam. Maar hoe herken je nu een vitaminetekort? Heb jij het ook?

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt?

Vaak weten mensen niet dat ze een tekort aan bepaalde vitamines hebben. Ze kunnen wel op lange termijn last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid en lusteloosheid. Langdurige vitaminetekorten kunnen zelfs leiden tot specifieke ziekten.

Vitamine A-tekort

Dit veroorzaakt een droge huid en dof haar. Ook zal je een verminderde weerstand hebben, waardoor je sneller ziek kan worden. Wanneer er sprake is van een chronisch tekort van deze vitamine, kan nachtblindheid een gevolg zijn. Lees hier meer over een vitamine A-tekort.

Vitamine B-tekort

 • B1: Een tekort aan vitamine B1 kan afwijkingen aan hart – en zenuwstelstel als gevolg hebben.
 • B2: Door een tekort aan vitamine B2 kan je een schilferige huid en droge lippen krijgen.
 • B3: Tekorten komen weinig voor, tenzij bij mensen met een eiwittenkort(bv. senioren). Wanneer er toch een tekort ontstaat, krijg je last van vermoeidheid, huiduitslag en huidontstekingen.
 • B5: Komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. De symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid…
 • B6: Tekorten komen weinig voor, tenzij bij ouderen en mensen met veel stress. Je kan te maken krijgen met verwardheid, depressie, slapeloosheid, huidafwijkingen, zenuwaandoening of een verminderde weerstand.
 • B8: Zit in veel voedingsmiddelen, een vitamine B8 tekort komt dus niet vaak voor. Indien je toch een tekort hebt, merk je klachten als spierpijn, vermoeidheid, bloedarmoede, depressie en huidafwijkingen.
 • B11: Komt nauwelijks voor, tenzij bij mensen die weinig groenten en fruit eten. De symptomen zijn, bloedarmoede, vermoeidheid of afwijkingen bij geboortes.
 • B12: Komt veel voor bij mensen die gedurende een periode geen dierlijke producten gebruiken. Daardoor lopen vegetariërs een verhoogd risico. De klachten zijn vermoeidheid, gebrek aan eetlust en ademnood.

Lees hier meer over een vitamine B-tekort.

Vitamine C-tekort

Een vitamine C tekort kan leiden tot een verminderde weerstand, slapeloosheid, vermoeidheid en reumatische klachten. Vitamine C is een van de belangrijkste vitamines die het immuunsysteem ondersteunt. Het beschermt tegen ziektes want het is actief betrokken bij de afweer van virussen en bacteriën, doordat vitamine C hoofdzakelijk zorgt voor de aanmaak van leukocyten en geactiveerde T-cellen ondersteunt. ​Lees hier meer over een vitamine C-tekort.

 

Vitamine D-tekort

Kinderen vormen een grote risicogroep wat betreft het tekort aan vitamine D. Ook ouderen hebben extra vitamine D nodig omdat het vermogen om zelf vitamine D aan te maken in de huid afneemt met de leeftijd.

De gevolgen van een vitamine D-tekort zijn:

 • Onvoldoende inbouw van calcium in de beenderen bij kinderen of beenverweking bij volwassenen.
 • Osteoporose: risico op breuken bij ouderen.

Vitamine E-tekort

Dit komt heel weinig voor, tenzij bij oudere mensen en rokers. De gevolgen zijn:

 • Grotere kans op bloedarmoede.
 • Grotere kans op hart-en vaatziekten en bepaalde kankers.

Lees hier meer over een vitamine E-tekort.

Vitamine K-tekort

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling bij pasgeboren baby's, een tekort kan bloedingen veroorzaken. Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K om dit te voorkomen. Bij tekorten kan glutenintolerantie optreden of ontstekingen aan de dikke darm. Ook aanhoudende en ernstige diarree kan wijzen op een tekort aan vitamine K.

Ongewone lichaamskwaaltjes

Daarnaast kan je ook te maken krijgen met vervelende lichaamskwaaltjes:

1. Scheurtjes aan de mond

Dit wijst vooral op een gebrek aan vitamine B, ijzer en zink. Het wordt vaak gezien bij vegetariërs, die geen evenwichtig voedingspatroon hebben. Zij kunnen het best hun dieet verder aanvullen met linzen, gedroogde tomaten, sesamzaad en spinazie. Niet-vegetariërs vinden deze supplementen terug in zalm, eieren, tonijn, mosselen en oesters. Het is ook belangrijk om genoeg vitamine C binnen te krijgen, omdat dit de opname van ijzer bevordert.

2. Rode vlekken en haaruitval

Het wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan zink en vitamine B7 (biotine). Kies daarom vaker voor noten, avocado, granen, banen, bloemkool…

3. Acne op wangen, armen en dijen

Dit kwaaltje wijst op een tekort aan essentiële vetzuren, vitamine A en D. Je kan deze vervelende bobbeltjes verhelpen door meer gezonde onverzadigde vetten te eten. Kies voor meer zalm, zaden, noten, groene bladgroenten en kleurrijke groenten. De opname van vitamine D ligt moeilijker, want zonlicht stimuleert de productie hiervan in je lichaam. Tijdens de wintermaanden neem je dus best een voedingssupplement. 

Wil je graag een normaal werkend sterk immuunsysteem én een vitamine tekort voorkomen? Kies dan voor een supplement zoals Immuun Actief, een nutriëntencomplex voor het immuunsysteem.

Pure

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…