Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van vetten in een gezond voedingspatroon

Camille
4 min read

Vetten zijn onontbeerlijk voor ons lichaam omdat ze belangrijke en uiteenlopende functies dienen. Zo zijn ze een belangrijke energiebron, beschermen ze kwetsbare organen, zijn het bouwstenen voor onze cellen en zorgen ze voor de opname en het transport van vitamines.

Bron van energie

De vetten die we eten voorzien het lichaam van de nodige energie om goed te functioneren. Uit onze voeding krijgen we een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten binnen. Verzadigde en onverzadigde vetzuren onderscheiden zich van elkaar door hun scheidkundige structuur. In tegenstelling tot een verzadigd vetzuur bevat een onverzadigd verztuur immers ofwel één ofwel meerdere dubbele bindingen (respectievelijk enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren). Onverzadigde vetten staan ook bekend als de ‘goede’ vetten. Deze hebben namelijk een plantaardige oorsprong en hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigde vetten, die vaak in dierlijke of verwerkte producten voorkomen, vermijd je dan weer beter.

    &nbsp

Bron van vitaminen en essentiële vetzuren

Onverzadigde vetten horen dus zeker thuis in een gezond eetpatroon. Vetten zijn namelijk een belangrijke bron van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Ook essentiële vetzuren maken een deel uit van een gezond voedingspatroon. Omega 3 (alfalinoleenzuur) en Omega 6 (Linolzuur) zijn bijvoorbeeld essentiële vetzuren die het lichaam uit voeding nodig heeft, omdat het deze niet zelf kan aanmaken. Plantaardige oliën zijn een goede bron van Omega 6 en vette vissoorten zoals haring en zalm zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Deze onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op het lichaam en helpen verschillende functies beter presteren.

Gezonde huid en haar

Meervoudige onverzadigde vetten zijn ook belangrijk voor een gezonde huid en haar. Een tekort aan onverzadigde vetten leidt tot vele verstoringen in het lichaam. Een droge huid en dof, futloos haar is daar meestal een teken van. Deze goede vetten zijn de bouwstenen voor gezonde cellen en ondersteunen ook de natuurlijke oliebarrière van de huid.

Vetten en cholesterol

Verzadigd en onverzadigd vet hebben een wisselwerking met de cholesterolwaarden. Een teveel aan verzadigde vetten heeft een negatieve invloed op de (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij cholesterolproblemen wordt er daarom een gezond voedingspatroon aangeraden dat meer onverzadigde vetten bevat.  Een effectieve manier om het slechte (LDL)–cholesterol een halt toe te roepen is het dagelijks eten van plantensterolen die voorkomen in verschillende soorten voeding zoals groenten, fruit, noten, zaden, plantaardige oliën en producten die daarmee gemaakt worden zoals margarine (bv. Becel ProActiv). 

     

Conclusie

Om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen is het belangrijk om te weten wat de invloed van vetten zijn. Het is een fabel dat alles wat ‘vet’ is per definitie vermeden moet worden. Een gezond lichaam heeft gezonde vetten nodig voor de structuur en functies van lichaamscellen, maar ook om organen te beschermen en warm te houden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…