Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is komkommer?

Irma Kroon
6 min read

In een komkommer zit alleen maar water! Dat hoor je maar al te vaak. En inderdaad, er zit heel veel water in een komkommer. Maar wat zit er nog meer in? En hoe gezond is dat allemaal wel niet. Wil je dat nu eens precies weten? Lees dan snel verder!

Wat zit er precies in een komkommer?

Een komkommer bestaat voor 95% uit water. Dat is veel water, en wat al dat water voor je doet leggen we zo nog uit, maar wat zit er nu in die andere 5%? Er zitten koolhydraten, vezels en eiwitten in. Ook bevatten ze de vitamines A, B1, B2, B6, B11, C en E. En niet te vergeten de mineralen Kalium, calcium en Fosfor.

Antioxidanten

Zoals je ziet zit de komkommer boordevol gezonde voedingsstoffen. Bovendien vallen een aantal van deze voedingstoffen onder de noemer antioxidanten. Deze stoffen zijn ontstekingsremmers en erg belangrijk tegen een hoop ziektes zoals kanker en hart- en vaatziektes. In komkommer zitten de antioxidanten fisetin, polyfenol en flavonoïden. Deze laatste schijnt zelfs te helpen tegen pijn.

Hydraterend

Al dat water in die komkommer heeft op verschillende gebieden een positief effect. Zoals je weet is het verstandig om iedere dag 6 tot 8 glazen water te drinken. Doe je dit niet, dan kan je last krijgen van onder andere hoofdpijn of misselijkheid. Vind je het toch lastig om voldoende te drinken? Eet dan wat meer komkommers, zo hoef je weer wat minder te drinken. En worden toch alle gifstoffen uit je lichaam afgevoerd.

Verbeterde spijsvertering

Het vocht, maar ook de vezels van de komkommerschil helpen bij de spijsvertering. Hiermee voorkom je opstoppingen en het kan zelfs helpen bij het afvallen. Schil uw komkommer dus vooral niet, in de schil zitten die gezonde vezels. Een alternatief is overigens komkommersap. Hier zitten de vezels en het vocht beide in.

Goed voor de nieren

Niet alleen tegen een verstopping van de darmen is komkommer handig. Een ander ongemak van het lichaam kan je er ook mee voorkomen: nierstenen. De urinezuren worden namelijk verminderd waardoor je nieren in topvorm blijven. Mocht je toch nierstenen hebben, drink dan veel komkommersap. Eventueel gemixt met andere sappen zoals wortel- of ananassap.

Voor de huid

Niet alleen van binnenuit zijn de werkzame stoffen van de komkommer goed voor je huid. Ook rechtstreeks op de huid heeft het een positief effect. In veel schoonheidsproducten zit komkommer verwerkt. Onder andere de silicium en magnesium zorgen dat oneffenheden verdwijnen en er een stralende huid tevoorschijn komt.
Ook een verbrande huid heeft baat bij komkommer. Leg wat schijfjes op de rode huid. Je zult meteen verlichting voelen.

Komkommer op je ogen

Een beautybehandeling met frisse schijfjes komkommer op de oogleden kennen we natuurlijk allemaal. Maar heeft behalve de frisheid dat schijfje voor de rest nog nut? Jazeker! Het schijfje zorgt ervoor dat zwellingen of wallen verdwijnen. Een handig trucje dus om ook thuis toe te passen.

Komkommer op je ogen
Komkommer op je ogen

Het stabiliseert je bloeddruk

Heb je een te hoge of juist een te lage bloeddruk? Probeer dan ook wat meer komkommers te eten. Deze helpen je bloeddruk weer op een gezonde hoogte te krijgen. Omdat er weinig suiker in zit, is de komkommer ook zeker geschikt voor iemand met diabetes.

Een frisse adem

Leg een schijfje komkommer op je tong en druk het tegen je gehemelte. Je zult zien dat je een veel frissere adem krijgt. De bacteriën die de slechte adem veroorzaken worden namelijk verdreven door de sappen van de komkommer. Deze sappen helpen overigens ook tegen ontstoken tandvlees. Het is dan wel beter om echt een glas komkommersap te drinken in plaats van een enkel schijfje.

Goed voor je haar en nagels

Nog een laatste maar niet onbelangrijke reden waarom komkommer gezond is: het is goed voor je haar en nagels. Het silicium uit de komkommer stimuleert de haargroei en zorgt ervoor dat je nagels sterk zijn en blijven. Geen gespleten nagels meer dus! En ook nog wat extra glans!

Komkommersalade
Komkommersalade

Nog wat laatste tips

Genoeg redenen om deze lange groene vrucht te blijven eten. En misschien zelfs nog wel vaker! Niet voor niks behoort de komkommer tot één van de populairste groenten in België. In een salade is hij eigenlijk onmisbaar, op brood zorgt het voor een extra frisse bite, hij is ideaal als gezond snack tussendoor (ken je de snackkomkommer al? Fijn formaatje!) en handig om mee te nemen (eventueel in folie tegen uitdroging).

Eet de komkommer wel het liefst met schil en vergeet niet hem eerst goed te wassen. Bewaar hem niet in de koelkast, dan gaat hij een stuk langer mee. De komkommer houdt namelijk niet van kou, daar wordt hij snel slijmerig van.

Dus eet een heerlijke komkommersalade. Drink een fris glaasje komkommersap. Smeer wat komkommercrème op je lijf en leg twee groene schijfjes op je ogen. Je zult je herboren voelen!

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…