Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe het risico op borstkanker verlagen?

3 min read

Je kan zelf bepaalde stappen ondernemen om het risico op borstkanker te verlagen.

  • Beperk alcoholconsumptie. Er is een sterk verband tussen alcohol (ethanol) en kanker. Alcoholische dranken zijn vaak gesuikerd en bevatten dus heel veel calorieën. Zo kunnen ze ongemerkt leiden tot gewichtstoename. Als je toch een glaasje wil drinken beperk dit dan  tot 1 glas per dag/vrouw en plan per week een aantal alcoholvrije dagen in.
  • Zorg voor een gezond gewicht door gevarieerd en gezond te eten volgens de seizoenen. Eet vooral plantaardige producten zoals volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker. Vermijd rood vlees en bewerkte voeding en vleeswaren.
  • Beweeg dagelijks 30 minuten matig intensief. Wandelen en fietsen tellen ook mee.
  • Geef na de zwangerschap minstens 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Borstvoeding is gezondste voeding voor de baby maar beschermt de moeder tegen borstkanker.
  • Onderzoek zeker 1 keer per maand zelf je borsten. 90% van de borstgezwellen worden voor het eerst zelf gevoeld door de vrouw. 
  • Neem vanaf 50 elke twee jaar deel aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor komt de ziekte in aanmerking voor een bevolkingsonderzoek.
  • Overweeg een preventief DNA-onderzoek naar de borstkankergenen BRCA1 en BRCA2 wanneer borstkanker en/of eierstokkanker regelmatig en vroeg in je familie voorkomen. De keuze voor dit onderzoek moet goed overwogen worden omwille van de beslissingen die genomen moeten worden wanneer je het ‘gen’ zou hebben.

Als menopauzeconsulent begeleidt Chris Van Gaver vrouwen voor, tijdens én na de natuurlijke of kunstmatige menopauze. Met een persoonlijke aanpak die rekening houdt met de persoonlijke, familiale en gynaecologische voorgeschiedenis tracht Chris samen met haar cliënte het beste uit deze nieuwe levensfase te halen. Indien nodig verwijst ze haar cliënten door naar een gynaecoloog, huisarts, endocrinoloog, seksuoloog, kinesist, diëtist… 

Zelf nood aan persoonlijke begeleiding? Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be.

Bekijk zeker ook Chris Van Gavers eigen website www.menobalans.be en www.cura-mc.be voor een afspraak 24/7!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…