Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kook ik de perfecte rijst

Camille
3 min read

Is jouw rijst ook altijd te droog? Of net te vochtig en te plakkerig? Met deze tips tover jij thuis de perfecte rijst op tafel.

Voor losse rijst zijn er 2 mogelijkheden

1. Gebruik van veel water

Giet een grote hoeveelheid water in een kookpot en breng deze aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel tot ze gaar is. De bereidingstijd staat doorgaans op het etiket vermeld. Meestal varieert de periode tussen de 8 – 10 minuten. De rijst is gaar als de korrels niet meer hard zijn, maar wel voldoende stevig. Je kunt nu de rijst afgieten en terug in de pot doen met het deksel erop. Laat dit nog een 3-tal minuten staan.

2. Droog koken

Eerst en vooral de rijst spoelen! Dit doe je tot het water helder is.  Daarna gebruik je 1 kopje rijst en 1,5 kopje water in een smalle pan, liefst met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur en blijf roeren tot het water kookt. Op het moment dat het water kookt, verlaag je het vuur. Laat de pan met deksel erop, nog een 8 – 10 minuten staan. Je rijst wordt langzaamaan gaar. Vergeet niet om af en toe eens om te scheppen.

Als de rijst niet meer gaar is, maar wel nog stevig, haal je het deksel van de pan en laat je dit nog een 3-tal minuten staan.

Bereiding met kookbuiltjes

Doe een kookbuiltje van 125 gram in 1 liter kokend gezouten water. Laat het verder koken volgens de tijd die op de verpakking staat. Haal na het koken het builtje uit het water en laat het uitdruppen. Haal de rijst vervolgens uit het builtje en maak hem luchtig met een vork.

Rijst in de microgolfoven

Rijst koken kan ook erg makkelijk in de microgolfoven. Zowel de smaak als de aanwezige vitamines en mineralen worden ook op deze manier perfect bewaard. Het levert geen tijdswinst op, maar het is wel een simpele manier om een lekker potje niet klevende rijst te bereiden.

Voor 2 ruime porties doe je 200g rijst, samen met 400ml water in een kom met deksel. Deze mag gedurende 15 – 20 min in de microgolfoven op 700 WATT. Uiteraard verschillen toestellen onderling, in het begin is het een beetje zoeken. Als het eens heel snel moet gaan, kun je kiezen voor voorgestoomde rijst. Makkelijker kan echt niet. Het potje zet je slechts 1,5min in de microgolfoven en klaar is kees. Handig als je weinig tijd hebt om een gezonde maaltijd te bereiden.

Elke variant heeft zijn eigen bereidingsduur

Er bestaan erg veel soorten rijst: langkorrelige rijst, wilde rijst, zilvervliesrijst, risottorijst, kort- en rondkorrelige rijst, kleefrijst enz. De kooktijden van deze soorten verschillen zeer sterk. Lees dus altijd goed de voorschriften die op de verpakking beschreven staan.

Bosto

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…