Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ik heb de griep, hoe lang kan ik anderen besmetten?

Bram
5 min read

Volwassenen zijn vooral besmettelijk bij griep. Zij kunnen het virus hebben één dag voordat de symptomen zich voordoen. Jonge kinderen dagen het virus al bij zich tot 6 dagen vooraleer de symptomen optreden. Tijdens die periode zijn ze besmettelijk voor andere mensen. Volwassenen zijn tot 5 dagen daarna en kinderen tot 10 dagen daarna besmettelijk.

Hoelang je anderen kan besmetten met de griep hangt dus voornamelijk af van je leeftijd. Kinderen met de griep zijn doorgaans langer besmettelijk dan volwassenen.

De incubatietijd

Volwassenen krijgen het griepvirus ongeveer één tot zeven dagen voor de eerste symptomen van de griep zich voordoen.

Wat is de incubatietijd van griep?

Gemiddeld word je twee dagen na het krijgen van het griepvirus ziek. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. Tijdens die incubatietijd heb je nog geen griepsymptomen en weet je dus niet dat je besmet bent met het griepvirus. Gedurende de incubatietijd kan je, zonder het zelf te weten, anderen besmetten met het griepvirus.Wat is de incubatietijd bij griep?

Hoelang duurt de incubatietijd van griep bij kinderen?

Bij jonge kinderen duurt de incubatietijd langer dan bij volwassenen. Al 6 dagen voor ze de eerste griepsymptomen ontwikkelen kunnen ze besmet zijn met het virus. Gedurende deze tijd kunnen ze anderen ook besmetten.Incubatietijd bij kinderen

Besmettingsgevaar tijdens de griep

Wanneer je de eerste griepsymptomen krijgt, betekent dit dat de incubatietijd voorbij is. Je voelt je ziek en vermoeid, je hebt spierpijn en je kan koorts maken. Ook nu nog kan je andere mensen besmetten.

Als volwassene ben je nog besmettelijk tot 5 dagen na de eerste griepsymptomen. Pas wanneer de symptomen in ernst afnemen en je je beter begint te voelen is er geen besmettingsgevaar.

Kinderen zijn ook na de incubatietijd langer besmettelijk dan volwassenen. Zo kunnen ze tot tien dagen na de eerste symptomen anderen besmetten met het griepvirus.

Griepvaccinatie, een goed idee?

Met een vaccinatie tegen de griep ben je beschermd tegen de ziekte. Wanneer je elk jaar de vaccinatie krijgt, is de kans zeer klein dat je besmet wordt met de griep. In zeldzame gevallen is het toch mogelijk om toch ziek te worden. Door de bescherming van het vaccin zal de ziekte dan minder ernstig verlopen dan bij iemand die niet gevaccineerd werd. Zo zal je bijvoorbeeld geen longontsteking kunnen krijgen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…