Het coronavirus heeft de volgende maanden nog wat verrassingen voor ons in petto
Het afgelopen jaar heeft één veronderstelling bijna al ons denken over de pandemie gedomineerd: op een gegeven moment zal het voorbij zijn. We rekenen...
Inhoud
Een leugentje om bestwil, dat moet toch kunnen of niet? Nieuw onderzoek toont aan dat liegen vooral slecht is voor je eigen gezondheid!
Als je liegt zullen je ademhaling en hartslag versnellen. En hoe langer je liegt, hoe meer stress je krijgt. Stress is nefast voor je lichaam. Mensen met veel stress hebben 25% meer kans om een hartaanval te krijgen. Ook andere gezondheidsproblemen zoals overgewicht, depressie en zelfs kanker worden in verband gebracht met stress.
Omdat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt krijg je een hogere bloeddruk en wordt je metabolisme verstoord. Dat leidt tot overgewicht en hartproblemen.
Je hersenen zijn niet gemaakt om twee dingen tegelijk te doen. Als je denkt aan je leugen zal je je nog moeilijk op iets anders kunnen concentreren. Het vertellen van een leugen vergt enorm veel energie. Je hebt veel verbeelding en creativiteit nodig om je leugen geloofwaardig te houden. Energie die je eigenlijk best wel aan nuttigere dingen kan besteden.
Mensen die met een leugen leven hebben het moeilijker om gewone dagelijkse taken uit te voeren. Dat komt omdat het gewoon niet prettig is om een geheim te hebben. Het maakt niet uit hoe groot je geheim is maar wel hoe erg je er zelf onder lijdt.
Als je liegt wordt het stressgebied in je hersenen geactiveerd. Als dat hersendeel geprikkeld word zal je je moe voelen. En hoe groter de leugen, hoe meer je energie zal dalen.
Het slecht gevoel en de stress die samengaan met een leugen verdwijnen voor de helft als je toch de waarheid zegt. Al was het maar voor je eigen gezondheid, vertel gewoon de waarheid!
Het afgelopen jaar heeft één veronderstelling bijna al ons denken over de pandemie gedomineerd: op een gegeven moment zal het voorbij zijn. We rekenen...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon