Wakker worden met nekpijn? Dat is een slecht begin van de dag. Helaas komen nek– en rugklachten in België vaker voor dan we zouden willen. Volgens een onderzoek uit 2013[1] heeft 21% van de Belgen ouder dan 15 jaar al eens last gehad van lage rugpijn of andere chronische pijn. Een verkeerde slaaphouding, een te hoog of te laag hoofdkussen beletten dat je nekwervels juist ondersteund worden. Daardoor kunnen je nek en bovenste rugwervels niet volledig ontspannen en herstellen van een lange dag.
Het perfecte hoofdkussen
Welk kussen jou een comfortabel gevoel geeft, is heel persoonlijk. Een goed hoofdkussen ondersteunt niet alleen je hoofd, maar stimuleert ook een natuurlijke houding van je bovenste rug- en nekwervels. Het is dus belangrijk dat je kussen volledig aangepast is aan jouw lichamelijke kenmerken en voorkeuren.
De juiste vulling
De keuze van een hoofdkussen is dus ook afhankelijk van je voorkeur. Welke vulling verkies je? Heb je last van bepaalde allergieën? Of heb je het vaak (te) warm of koud gedurende de nacht? In de gespecialiseerde slaapwinkel heb je vaak keuze uit tientallen vullingen.
Latexkussens bevorderen de natuurlijke positie van je nek en bovenste rugwervels. Bovendien ventileren ze goed, wat ideaal is voor wie vaak zweet ’s nachts. Donskussens zijn perfect als je houdt van een knus gevoel en de vorm van je kussen zelf wil ‘kneden’. Dons creëert ook een gezellige warmte. Nog een populaire vulling is traagschuim. Net als traagschuimmatrassen zal je hoofdkussen zich onder invloed van lichaamswarmte perfect aanpassen aan de vorm van je hoofd, nek en hals. Dat geeft een drukverlagend en extra ontspannend effect.
Neksteunkussens
Een neksteunkussen is speciaal ontworpen om nekpijn te voorkomen. Het geeft extra ondersteuning aan je hoofd, bovenste rug- en nekwervels. Dankzij dit speciale hoofdkussen neem je ongemerkt een houding aan die pijnklachten vermijdt. Daardoor kan je hals 's nachts maximaal ontspannen en ontwaak je zonder nekpijn.
Hoog of laag hoofdkussen
Om je nek maximaal te ontspannen, moeten je wervels in een natuurlijke positie liggen. Dat betekent in een S-vorm. Je kussen moet de holle ruimte tussen je hoofd, hals en schouder perfect opvullen. Op die manier neemt je hoofd een comfortabele én gezonde houding aan. Als je hoofd te hoog of te laag op je hoofdkussen ligt, nemen je wervels een onnatuurlijke houding aan en worden ze sterk belast. Met nekpijn tot gevolg.
Ga je een kussen kopen, test het dan altijd eerst uit. Leg je in verschillende posities op een comfortabel bed in de beddenwinkel. In sommige winkels is het toegestaan om je kussen thuis uit te testen, op voorwaarde dat je een kussenbeschermer koopt.
Slaaphouding
De keuze van je hoofdkussen is in grote mate ook afhankelijk van je slaaphouding. Je hebt buik-, rug- en zijslapers. Afhankelijk van welke positie jij aanneemt, moeten je bed en hoofdkussen daarop afgestemd zijn. Zo bieden ze elk drukpunt de juiste steun.
Een te zacht kussen kan bij zijslapers nekklachten veroorzaken, terwijl buikslapers vaak een onnatuurlijke buiging in de rug hebben. De meest neutrale manier om te slapen is plat op je rug. Hoewel deze houding soms wat onnatuurlijk en stijf voelt, is het de beste oplossing voor mensen met rug- en nekklachten, reflux en vrouwen met een grote boezem. Helaas ga je op je rug wel vaker snurken.
Op je buik slapen is dan wel goed om knorren te voorkomen, maar het is een erg oncomfortabele positie als je snel last hebt van je rug of nek. Dat komt omdat je nek vaak de hele nacht naar één kant gedraaid blijft, waardoor je dus last krijgt van stijfheid.
Op je zij, met je benen opgekruld en een stevig ondersteunend kussen, kan je rug volledig ontspannen. De natuurlijke houding van je wervelkolom blijft namelijk intact. Sommige slapers vinden het fijn om in deze positie een kussen onder of tussen de knieën te steken. Zo blijven de heupen in balans en heb je geen last van je knieën die op elkaar liggen. Ben je zwanger? Dan is deze positie ook de beste voor jouw gezondheid en die van je ongeboren kindje. Rechterkant of linkerkant? Zwangere vrouwen verkiezen best links.
[1] Bron: Van Wambeke, P., Desomer, A., Ailiet, L., Berquin, A., Dumoulin, C., Depreitere, B., Dewachter, J., et al. (2017). Low back pain and radicular pain : assessment and management . KCE Report. Brussels, Belgium: Belgian Health Care Knowledge Centre (KCE).