Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onze lucht, ons hart!

Camille
3 min read

Elke dag opnieuw worden we geconfronteerd met fijn stof. Het maakt niet uit of we de krant openslagen, naar het nieuws kijken of surfen op het web, fijn stof is een thema dat werkelijk keer op keer de aandacht opeist. Fijn stof, wat weten we er eigenlijk over?

Fijn Stof

Fijn stof gaat voornamelijk over de grootte, niet over de samenstelling. We spreken dus over enorm kleine deeltjes, kleiner dan 10 micrometer of 1/100 millimeter. Het probleem met deze minuscule deeltjes is dat ze in onze longen komen en dat we ze niet meer kunnen ophoesten. En juist dat vormt een groot gezondheidsrisico.

Oorzaak

Waar komt deze vervuiling vandaan en wie is er verantwoordelijk? De uitstoot van deze materie komt voor een groot deel van auto’s. Aangezien we in zowat het drukste land van Europa leven, kunnen we ook begrijpen waarom België, elk jaar weer, als een van de slechtste landen wordt aangeduid op gebied van luchtkwaliteit.

Normen

Regelmatige testen gaan na welke invloed fijn stof heeft op onze gezondheid: Vanaf 10 µg/m³ kunnen op langere termijn gezondheidsproblemen ontstaan. In onze meest bevolkte steden proberen we ons te richten naar 40µg/m³. Dat is 4 maal zo hoog! Deze  norm heeft ook een economische betekenis.  Zolang fijn stof een logisch gevolg is van een gevestigde economie, dreigt onze gezondheid in een minder belangrijke schuif liggen.

Is het gevaar van fijn stof niet overdreven?

Het gevaar van fijn stof wordt enorm onderschat. Omdat het niet zichtbaar is, is het voor ons als mens moeilijk voor te stellen dat het zoveel kwaad kan. Echter, uit het oog, uit het hart is hier net omgekeerd. Uit het oog is net in je hart! In een vervuilde omgeving adem je telkens fijn stof in. Deze deeltjes zijn zo fijn dat onze neusharen die ook niet kunnen tegenhouden,  zo komen ze  in onze longen en tot slot in onze bloedbaan terecht.

Gevolgen van fijn stof

Fijn stof kan leiden tot hart- en vaatziekten. Fijn stof doet je bloedvaten dichtslibben. Ook je longen hebben erg te lijden onder  deze deeltjes: longkanker, chronische bronchitis, enzovoort. Bij kinderen kan  fijn stof de bloeddruk verhogen.  Het vermindert ook de aanmaak van myeline, die een invloed kan hebben op de neurologische ontwikkeling.

Wat kunnen wij hier aan veranderen?

Het beste wat je kan doen is verluchten. Laat je ramen openstaan. Verwarm niet teveel. Let op met textiel. Wil je je niet bezighouden met het veranderen van je woning en levensstijl, zijn er altijd luchtzuiveringssystemen op de markt die het gehalte fijn stof terugdringen tot op extreem gezonde waarden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…