Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat kan vervuilde binnenlucht veroorzaken?

Camille
3 min read

Op het moment dat je je in een ruimte bevindt waarin de lucht vervuild is, kan dit uiteenlopende problemen met zich meebrengen. Niet alleen kan de ruimte minder fris gaan ruiken, maar ook kunnen er allergenen en ziektekiemen in de lucht aanwezig zijn die je gezond kunnen aantasten.

Vieze luchtjes

De lucht binnenshuis kan erg smerig gaan ruiken als er bepaalde stoffen, zoals chemische schoonmaakmiddelen of tabaksrook, niet uit de ruimte gefilterd worden of als de ventilatie te wensen overlaat. Stel je maar eens voor dat je frieten, spek, look of zelfs vis binnenshuis klaarmaakt. Hetzelfde probleem geldt wanneer we een groep vrienden uitnodigen en samen fonduen!

Allergische reacties

Bepaalde stoffen in de lucht kunnen zelfs zorgen voor allergische reacties. Als gevolg van de aanwezigheid van deze allergenen kan je bijvoorbeeld gaan niezen en/of benauwdheidklachten ontwikkelen. Het is onmogelijk om deze allergenen te voorkomen, want ook lijmen in houtsoorten, isolatie en textiel kunnen hier gemakkelijk aan bijdragen.  Een allergie kan vaak worden verminderd, of zal zelfs helemaal verdwijnen, als je regelmatig ventileert of een luchtzuiveraar in huis plaatst.

Ziektekiemen in de lucht

In het bijzonder in de koudere maanden van het jaar, op momenten dat mensen vaker in afgesloten ruimtes dicht opeen zitten, hebben ziektekiemen bijna vrijspel om een nieuw slachtoffer te vinden. Doordat er zo nu en dan wordt gehoest en geniest, kunnen de ziekteverwekkers eenvoudig van een besmet persoon bij een gezonde kamergenoot belanden en daar hun slag slaan. Tijdens deze periode gaan we ook onze woning verwarmen, met als gevolg dat er meer bacteriën en schimmels gekweekt worden.

Gebrek aan natuurlijke factoren

Dikwijls is het zo dat wat je buiten hebt, je binnen mist. Natuurlijk factoren die de lucht zuiveren zoals fotosynthese of circulatie (wind) en ionisatie (elektrische lading) ontbreken binnenshuis. Fijn stof kent een eenrichtingsverkeer, het komt binnen maar gaat niet meer weg. Het enige dat we met alle vervuilers binnen kunnen doen, is helaas inademen…

Gezonde binnenlucht is gezonder leven

Het verbeteren van de luchtkwaliteit binnen gaat hand in hand met het verbeteren van je hele levenskwaliteit. Je hebt minder last van hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, loopneuzen, hoesten en benauwdheid. Beeld je je maar eens in dat je in een bos rondloopt, hoeveel energie voel je dan wel! Over het algemeen ervaren de mensen die veel verluchten of nog beter een luchtzuiveringssysteem hebben meer energie, betere nachtrust, meer zin om allerlei zaken te ondernemen, en vervolgens een betere ademhaling en bloedsomloop. Wie zou dit niet elke dag willen ervaren

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…