Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is jouw binnenlucht?

Camille
3 min read

Voor zowel mens als dier is het inademen van zuivere lucht, het allerbegin van een gezond leven. Per dag ademt een mens gemiddeld 17.000 keer in en uit en de lucht die zo ons lichaam binnenkomt, is betrokken bij een heleboel verschillende belangrijke processen.

Effect van zuivere lucht 

Het inademen van zuivere lucht heeft een heleboel goede effecten op je lichaam. Hierbij kun je onder andere denken aan het verhogen van de activiteit van je hersenen, het verscherpen van je concentratievermogen en het is een extra stimulans voor je leervermogens. Daarnaast zal het inademen van zuivere lucht ervoor zorgen dat je beter gaat ademhalen, je je goed voelt, je nachtrust beter wordt en zelfs dat bepaalde allergieën af gaan nemen.

Klachten bij vervuilde lucht

De klachten die zich vormen door vervuilde lucht zijn enorm uiteenlopend. De reden? Lucht geraakt overal! Echter zijn de meest voorkomende klachten vermoeidheid en hoofdpijn. De grootste reden hiervan is een te weinig aan zuurstof. Allergieën en astma worden ook grotendeels veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit. Op dit moment zijn er bijna 300.000 kinderen met astma! Ook de schijnbaar kleine gevolgen zoals een neusirritatie hebben erg grote consequenties. Snurken, slaapapneu of zelfs een verstopte neus leiden tot slaapstoornissen, en dat leidt dan weer tot een verhoogd risico op alzheimer, depressies en een slechtere levenskwaliteit in het geheel tot gevolg.

Is je binnenlucht gezond?

Diverse metingen hebben aangetoond dat de binnenlucht in veel huizen en bedrijven soms wel 10 tot 25 maal meer vervuild is dan de lucht buiten. De redenen daarvoor zijn isolatie, een gebrek aan circulatie, fijn stof dat wel naar binnen vliegt maar niet meer naar buiten, verwarming waardoor er meer bacteriën ontstaan, textiel, formaldehyde, en zo veel meer…

Thuis lucht zuiveren

Door de binnenlucht te zuiveren met een luchtfilter wordt de lucht die je inademt meteen een stuk gezonder. Grofweg kun je stellen dat degelijke luchtfilters zowel vaste deeltjes (zoals pollen en stof, fijn stof), maar ook gassen (onder andere vieze geurtjes en chemische stoffen) en ziektekiemen (bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels) uit de lucht filteren. De oorzaak van de vervuiling (airco, verwarming, isolatie, etc.) wegnemen is onmogelijk, de vervuilers wegnemen daarentegen niet.

Werking van luchtfilters

Vandaag de dag zijn er luchtfilters, ook wel luchtzuiveraars genoemd, in allerlei soorten, maten en kwaliteitsklassen te koop. De meeste luchtfilters werken doorgaans met diverse filters die afzonderlijke stoffen uit de lucht vangen. Een goede luchtfilter werkt met technieken zoals ionisatie, helpt tegen astma en allergieën, oxidatie, brengt meer zuurstof en verwijdert virussen, koolstoffilters voor de geuren en uiteraard een HEPA om al het fijn stof weg te krijgen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…