scrollTop top

Is opwarming echt zo belangrijk voor het sporten?

Is opwarming echt zo belangrijk voor het sporten?

Een goede opwarming is essentieel voor elke sportactiviteit. Maar waarom precies? Wij zochten het voor je uit.

Je lichaam krijgt meer zuurstof

Tijdens de opwarming zal je hart sneller slaan. Dat zorgt ervoor dat er een grotere hoeveelheid bloed in je lichaam wordt rondgepompt. Je longen kunnen beter zuurstof opnemen en dat verbetert je sportprestaties.

Een goede opwarming verbetert je sportprestaties

Onze spieren werken het beste als ze 36°C tot 37°C zijn. Spieren in rusttoestand zijn enkele graden kouder, 33°C om precies te zijn. Tijdens de opwarming warm je je spieren op waardoor ze meer kracht hebben. De bloeddoorstroming naar je spieren wordt gestimuleerd en dat maakt je spieren krachtiger. Je wordt bovendien sneller, leniger en je uithoudingsvermogen verbetert.

Actieve opwarming voorkomt blessures

Als je dacht dat een opwarming alleen uit stretchoefeningen moet bestaan dan heb je het mis. Door op een actieve manier op te warmen stimuleer je de doorbloeding in je spieren. Dat maakt je spieren elastischer waardoor je gewrichten zich beter kunnen bewegen. De rekbaarheid in je ligamenten, bindweefsel en pezen neemt toe. Hierdoor krijg je veel minder kans op een sportblessure of sportletsel. Je zal achteraf ook minder last hebben van stijve spieren.

Hou het langer vol met een opwarming

Een opwarming zorgt ervoor dat je mentaal beter voorbereid bent. Voor je sportactiviteit heb je een periode van motivatie en voorbereiding nodig. Door je op te warmen krijg je de tijd om je mentaal voor te bereiden op het sporten. Hierdoor zal je meer gemotiveerd zijn en je uithoudingsvermogen verhoogt.

Opwarmen is belangrijk maar overdrijf niet

Een goede opwarming van ongeveer 20 minuten is meer dan voldoende. Je hoeft echt niet te overdrijven, een opwarming duurt niet lang. Het is niet de bedoeling dat je door de opwarming al helemaal uitgeput bent! 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  241.378.348
 • Aantal
  doden
  4.912.352
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.292.887
 • Aantal
  doden
  25.797

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!