Schimmelnagels komen vaak voor: het treft ongeveer 10% van de Belgische bevolking. Niets om je voor te schamen dus. Vooral volwassenen lopen een groot risico om een schimmelnagel te krijgen. Kinderen hebben hier juist nauwelijks last van.
Hoe ziet een schimmelnagel eruit?
Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, is gemakkelijk te herkennen. Enkele symptomen die op een schimmelnagel wijzen zijn:
- Verkleurde nagelranden. Deze kleuren witgeel, bruin of groen. Ook de nagelplaat zelf kan verkleuren.
- Verdikte nagel. Dit komt doordat er schimmel onder de nagel zit.
- Hobbelige en brokkelige nagel. Er kunnen ook kleine stukjes nagel afbreken.
- Bij onbehandelde schimmelnagels kan de nagel uiteindelijk helemaal afbreken.
Waardoor krijg je een schimmelnagel?
Schimmelnagels ontstaan door een huidschimmel. Soms wordt dit veroorzaakt door direct lichamelijk contact met iemand die besmet is. In de meeste gevallen verloopt de besmetting echter via vochtige ruimtes waar schimmelsporen achterblijven. Bijvoorbeeld in de badkamer of het zwembad. Als je in contact komt met deze schimmelsporen, krijg je lang niet altijd een schimmelnagel. Alleen wanneer je weerstand op dat moment niet sterk genoeg is, krijgt de schimmel kans om zich te ontwikkelen.
Hoe wordt een schimmelnagel behandeld?
Om een schimmelnagel te behandelen, kan je pillen tegen schimmelnagels nemen. Deze kan je via je huisarts krijgen. Het nadeel van deze pillen is dat je ze lang moet slikken en dat ze vaak bijwerkingen hebben.
Je kan ook kiezen voor een behandeling van buitenaf. Dit doe je door antischimmelmiddelen op de nagel te smeren. Deze kan je bij je apotheker vinden. Antischimmelmiddelen remmen de groei van de schimmel en/of doden deze uiteindelijk. Deze middelen zijn vooral doetreffend bij schimmels die in het oppervlak van de nagel zitten. Als de schimmel onder de nagel zit, kunnen de crèmes en vloeistoffen vaak niet diep genoeg doordringen om deze te bestrijden. Producten die ureum bevatten hebben meer kans om diep binnen de nagel te dringen en betere resultaten te geven.
Voorkomen is beter dan genezen
Een kalknagel is niet 100% te voorkomen, maar natuurlijk kan je het risico wel beperken. Voorkom dat je besmet raakt door niet op blote voeten te lopen in openbare ruimtes. Vooral in natte ruimtes zoals zwembaden en sauna’s is dit van belang. Draag hier daarom altijd slippers. Daarnaast is een goede voethygiëne belangrijk. Houd je nagels kort en droog je voeten na het douchen altijd goed af, inclusief de ruimtes tussen de tenen. Zorg ervoor dat je voeten voldoende kunnen luchten. Draag goed ventilerende schoenen en wollen of katoenen sokken. Zijn je sokken nat geworden? Doe dan altijd meteen droge sokken aan.
Zoals je hebt kunnen lezen, speelt ook je weerstand een grote rol. Houd je weerstand daarom sterk door een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust.