Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slaapexperte Annelies Smolders: ‘Vaak zijn mensen de vijand van hun eigen slaap’

4 min read

Ben je vaak moe en slaap je slecht? Je bent niet alleen, heel veel mensen kampen met slaapproblemen en vermoeidheidsklachten. Vrijdag vieren we de Internationale Dag van de Slaap, het ideale moment om die klachten aan te kaarten en oplossingen te bespreken. Wij gingen in gesprek met onze experte Annelies Smolders, psychotherapeute gespecialiseerd in slaapproblemen.

Angst voor je eigen bed

De kans dat je vroeg of laat je maken krijgt met een periode van slecht slapen of een slaapprobleem is groot. Er bestaan dan ook 81 soorten slaapstoornissen. Bij sommige slaapstoornissen slaap je te veel, bij andere dan weer te weinig. Slaapexperte Annelies Smolders behandelt vooral mensen die last hebben van slapeloosheid, omdat ‘dat de slaapstoornis is waar de meeste mensen last van hebben’. Slapeloosheid kan onderverdeeld worden in vier types: niet kunnen in slaap vallen, niet kunnen doorslapen, wel kunnen slapen, maar je slaap heeft een slechte kwaliteit, en te vroeg wakker worden. 

Smolders pakt de vier verschillende soorten slapeloosheid op dezelfde manier aan, want ze worden allemaal door hetzelfde probleem veroorzaakt. Mensen die last hebben van slapeloosheid hebben ‘een angst voor hun bed’ ontwikkeld. ‘Ze beseffen niet dat ze de vijand zijn van hun eigen slaap. Ze passen allerlei trucjes toe om beter te kunnen slapen, zoals een slaappil nemen. Die medicatie zal op korte termijn wel helpen, maar door langdurig gebruik houd je je slaapproblemen in stand, omdat je je eigen goede slaap onderdrukt.’

Mensen anders doen denken over slaap

Tijdens haar slaaptrainingen, lezingen en workshops wil Smolders mensen ‘anders doen denken over slaap’. Haar trainingen duren zes weken en hebben als doel om patiënten hun slaapgedrag op een positieve manier te veranderen. Je kan de training zowel ‘face-to-face’ , via haar boek ‘Start to Sleep’, of via het gelijknamige online platform volgen. Het platform is laagdrempeliger en zeer handig als een persoonlijke afspraak maken te moeilijk is, bijvoorbeeld door afstand. Tijdens een eerste face-to-face sessie probeert Smolders zoveel mogelijk te weten te komen over de patiënt. Ze geeft ook al enkele instructies, zoals het bijhouden van een slaapdagboek. In zo’n dagboek noteer je wanneer je denkt dat je in slaap bent gevallen, wanneer je denkt dat je ’s nachts bent wakker geworden en wanneer je bent opgestaan. Je hoeft geen exacte uren te noteren, eerder een ruwe schatting.

Tijdens haar lezingen maakt Smolders ook vaak gebruik van een slaapdagboek: ‘Ik vraag op voorhand of er mensen gedurende een week een slaapdagboek willen bijhouden. Zo kan ik op een zeer realistische manier het probleem schetsen.’ Bij een lezing wordt er altijd vooraf besproken op welke problematiek er dieper mag worden ingegaan. Het is ook belangrijk om te weten welk er publiek er zal aanwezig zijn op de lezing. Zullen er shiftwerkers, zoals bijvoorbeeld cabinepersoneel, aanwezig zijn? Heeft iedereen slaapproblemen? Of slaapt de meerderheid van de aanwezig goed?  

Vaak starten mensen met een (online) slaaptraining nadat ze een lezing hebben bijgewoond. De lezing werkt als een soort van wake-upcall. Ook mensen zonder specifieke slaapproblemen kunnen bijleren tijdens een lezing over slaap. Het is dan ook een interessant onderwerp, want ‘iedereen moet nu eenmaal slapen’.

Annelies Smolders is psycholoog, psychotherapeut en slaapexpert. Ze heeft een groepspraktijk in Hasselt en begeleidt al jaren mensen met slaapproblemen, zowel in de praktijk als online. Haar werking is oplossingsgericht en gebaseerd op wetenschappelijk bewezen methodes. Ze schreef ook het boek ‘Start To Sleep’ en ontwikkelde de gelijknamige online slaaptraining met begeleiding vanop afstand en persoonlijke slaapschema’s op maat.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…