Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slechte luchtkwaliteit door ‘lentesmog’: mogelijke gevolgen voor je gezondheid

Lore
2 min read

Sinds maandag worden hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. De ‘lentesmog’ is een gevolg van een reactie tussen stikstofoxiden (afkomstig uit het verkeer) en ammoniak (afkomstig van de bemesting van de akker door boeren) in combinatie met de gunstige weersomstandigheden (warm, zonnig, windstil) van afgelopen weekend.

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) activeerde daarom de informatiefase waarbij de bevolking wordt geïnformeerd.

Mogelijke symptomen

Afhankelijk van de concentratie in de omgevingslucht, de blootstellingsduur, de gevoeligheid van de blootgestelde personen en hun activiteit kunnen volgende symptomen optreden bij verhoogde fijnstofconcentraties:

  • Vermindering van de ademhalingsfuncties
  • Toename van respiratoire aandoeningen (bronchitis…)
  • Toename in ernst en frequentie van symptomen bij personen met COPD (chronisch obstructief longlijden) en astma

Ongewone lichamelijke inspanningen uitstellen

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling doen momenteel beter geen ongewone lichamelijke inspanningen. Hieronder vallen jonge kinderen, ouderen, personen met COPD, personen met hart- en vaatziekten…

Ook binnen

Ook in huis kan je trouwens de gevolgen van de slechte(re) luchtkwaliteit ondervinden. Omwille van hun kleine afmeting kunnen de fijnstofdeeltjes namelijk overal gemakkelijk binnendringen.

Beterschap op komst

Ook vandaag werden hoge fijnstofconcentraties gemeten, maar door een wind uit het noordoosten zal de luchtkwaliteit morgen terug verbeteren van noord naar zuid.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…