Veel mensen eten te veel suiker. Dat doen ze vaak onbewust, want heel wat suikers zitten ‘verborgen’ in je voeding. En wist je dat suiker ook je hongergevoel stimuleert? Suikers leveren tijdelijk meer energie, maar ook heel wat calorieën: zo’n 24 kcal per klontje suiker. Een te hoge suikerinname kan dus ook tot overgewicht leiden.
17 klontjes suiker per dag
In België ligt de totale suikerconsumptie dubbel zo hoog als aanbevolen. We eten ongeveer 17 suikerklontjes per dag. Dat is veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 8,5 klontjes voor vrouwen en 10.5 voor mannen. 40% van de wereldbevolking heeft overgewicht. In België heeft 48% van de volwassen bevolking overgewicht, en is 13% obees. Bovendien heeft 1 op de 5 Vlaamse jongeren al overwicht, en dat aantal blijft stijgen.
Evenwichtig voedingspatroon
Minder suiker eten betekent niet dat je alle suikers moet schrappen. Suikers bannen heeft zelfs een omgekeerd effect. Geef wel de voorkeur aan complexe koolhydraten (bv. aardappelen) en volkoren granen (bv. volkorenbrood, volkorenpasta…). Die leveren evenveel energie, maar worden trager verteerd. Je voelt je dus langer verzadigd en grijpt minder snel naar suikerrijke snacks.
Enkele tips
- Eet veel groenten en fruit, aangevuld met volkoren granen, aardappelen, peulvruchten, ongezoete zuivelproducten en een matige hoeveelheid eiwitten.
- Neem 5 kleine maaltijden per dag.
- Eet zo min mogelijk dierlijke vetten, gefrituurde voedingsmiddelen en vette sauzen.
- Drink 1.5 liter water per dag.
- Rook niet en beweeg voldoende.
- Vermijd kant-en-klare producten, want die bevatten veel toegevoegde of ‘verborgen’ suikers.
Meer honger
Suiker stimuleert je hongergevoel omdat het meteen na inname het suikergehalte in je bloed verhoogt. Wanneer je te veel suiker binnen krijgt, wordt er een grote hoeveelheid insuline vrijgegeven. Daardoor moet je lichaam meer inspanningen doen om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Het gevolg is een te lage bloedsuikerspiegel, die een hongersignaal geeft aan je lichaam. Het is een begin van een vicieuze cirkel.
Maak je kinderen bewust van hun suikergebruik
Een gezond suikergebruik is niet alleen belangrijk voor volwassenen. Let erop om ook je kind er bewust van te maken. Enkele tips:
- Leer je kind om slechts af en toe zoetigheden te eten. Niet elke dag. Laat kinderen ook zelf voor een zoet moment kiezen. Zo leren ze bewust omgaan met zoetigheid.
- Leer je kind doseren en de juiste hoeveelheid van elke voedingsmiddel te kiezen.
- Geef enkel water aan tafel. Ook tussendoor is dit de beste keuze.
- Leg je kind op jonge leeftijd uit wat de risico’s zijn van snoepen.
- Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Kies voor ontbijtgranen met weinig of geen suiker.
- Probeer zuivelproducten beperkt te zoeten. Voeg bv. in plaats van suiker, liever vers fruit toe aan je yoghurt.
- Voorzie als vieruurtje een stuk fruit, wat rauwkost, noten of droge granenkoekjes met weinig suiker.
- Geef je kind altijd een waterflesje mee.
Hoeveel suiker eet jij per dag?
Het is niet de bedoeling dat je helemaal geen suiker meer eet. Suiker eten mag, maar met mate. Kies voor suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn. Bovendien gaat een evenwichtig voedingspatroon verder dan alleen het vermijden van suikerrijke producten. Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen en niet te roken.
De Suiker-reflex geeft je een idee van je dagelijkse suikerconsumptie. Doe de online Suikertest, ontdek welk suikertype je bent en hoeveel suiker je per dag mag consumeren. Minder suiker eten? Dankzij het interactieve Stappenplan leer je je suikergebruik onder controle te houden.
Hoeveel suiker mag ik eten? HIER DE SUIKERTEST »
Hoeveel kan je uitsparen dankzij Partena? Bereken het nu! Het duurt slecht een paar minuten. »