De vele gezondheidsvoordelen van kombucha

vele-gezondheidsvoordelen-van-kombucha.jpg

Als je nog nooit kombucha dronk, is februari de perfecte maand om deze overheerlijke natuurlijke drank met tal van voordelen voor je lichaam eens uit te proberen. Hoewel kombucha meer dan 2000 jaar geleden ontstond in het Verre Oosten, raakt het stilaan ook ingeburgerd in Europa. Terecht, want dit alternatief voor alcoholische dranken en klassieke frisdranken is niet alleen oppergezond, het is ook nog eens erg lekker. 

Hoe wordt kombucha gemaakt? 

Concreet is kombucha een koude, sprankelende thee die ontstaat door een fermentatieproces dat in gang wordt gezet door suiker, bacteriën en gist (die laatste twee worden ook wel SCOBY, ofwel Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, genoemd). 

Is kombucha gezond? 

Zeker, als een gevolg van het fermentatieproces ontstaan er in kombucha probiotica en antioxidanten.  Het resultaat? Een lekker drankje met een heleboel gezondheidsvoordelen, zoals: 

  • Kombucha is ongelofelijk gunstig voor je darmflora. Daar baat je hele lichaam dan weer bij: je spijsvertering speelt immers een belangrijke rol bij het goed functioneren van je lichaam. Alles wat het spijsverteringstelsel verwerkt, wordt vroeg of laat weer door andere organen gebruikt. 
  • De vele antioxidanten in kombucha dragen bij tot een sterker immuunsysteem. 
  • Is je lichaam eens toe aan een detox? Ook daarvoor is kombucha geschikt: het drankje is immers rijk aan zuren en enzymen die je lichaam helpen ontgiften. Hierdoor zul je je in één klap ook meteen heel wat energieker voelen!
  • Kombucha kan je ook mentaal een opkikker bezorgen, het bevat immers bepaalde zuren die je lichaam en geest tot rust brengen. 

Tijd om kombucha eens uit te proberen!

Overtuigd? Probeer dan zeker kombucha eens uit. Er zijn reeds verschillende soorten op de markt, je vindt ze in de courante supermarkten en speciaalszaken, alsook in de betere lunchspots en bars. 

Wel nog twee tips: 

  • Geef de voorkeur aan ongepasteuriseerde kombucha. Dat is belangrijk, want tijdens het pasteurisatieproces gaan anders heel wat van de gezondheidsvoordelen verloren. 
  • Ga op de verpakking ook steeds na of er geen kleurstoffen, smaakstoffen of andere artificiële, onnatuurlijke ingrediënten aan de kombucha zijn toegevoegd. Zo kan je pas ten volle van de gezondheidsvoordelen dit bijzondere drankje genieten! 

Laat het smaken!