Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De redactie test uit: Tournée Minérale (deel 2)

Lore
6 min read

Vandaag is het 1 maart: nationale complimentendag, maar ook de dag waarop we de allerleukste lezers ooit (ziezo, bij dezen een eerste complimentje!) het tweede deel van de Redactie test uit: Tournée Minérale voorschotelen. Hoe hebben redactrices Liesbeth en Lore er het de twee laatste weken vanaf gebracht? En hoezeer is hun perceptie van alcohol veranderd? Gaan ze vanavond al een voor een glaasje of doen ze het voortaan toch wat rustiger aan?

(Lees hier het eerste deel.)

Liesbeths ervaring

Na een moeilijke start gingen de laatste twee weken verrassend gemakkelijk en snel. Ik had twee familiefeestjes op de planning staan, waarvan ik vermoedde dat het moeilijk zou worden om me aan mijn Tournée Minérale-voornemen te houden. Er wordt namelijk al snel geaperitiefd en wijn bij de maaltijd gedronken. 

Bij familiefeestje 1, waarbij we lekker uit eten gingen op restaurant, nam ik versgeperst sinaasappelsap als aperitief. De alcohol miste ik helemaal niet. Bij het eten wou ik een klein slokje proeven van de rode wijn (de witte liet ik staan), maar voor ik het wist had de ober mijn glas alweer bijgevuld. En daarna nog een keer. Vanaf dat moment hield ik mijn glas nauwlettend in het oog en kon ik vermijden dat er nogmaals bijgeschonken werd. Dat vond ik een jammerlijke conclusie: er wordt gewoon vanuitgegaan dat je alcohol drinkt. Het was wel een fijn gevoel om eens niet licht in mijn hoofd naar huis te gaan na een familiefeest, Op familiefeestje 2 waren er alcoholvrije bubbels voorzien. Er werd wijn geschonken, maar ik had mijn lesje wel geleerd: mijn wijnglas heb ik gewoon meteen weggezet.

Het positieve? Ik kreeg enorm veel leuke commentaren op het feit dat ik meedoe aan Tournée Minérale. Zowat iedereen die ik erover gesproken heb, vindt het een goede actie. Ook op het vorige artikel reageerde iedereen enthousiast. Dat had ik niet verwacht, maar het werkt wel heel motiverend! Mijn tip is dan ook om aan iedereen te vertellen dat je geen/wat minder alcohol drinkt. Sommigen doen zelfs spontaan met je mee!

Intussen probeerde ik thuis nog alcoholvrije rode wijn uit, maar helaas was de smaak niet zo goed en helemaal anders dan echte rode wijn. Dan drink ik liever niets. Ik kreeg ook twee flesjes alcoholvrije bubbels cadeau, die dan weer erg lekker waren. Het was dus trial and error! Er bestaan nog zoveel goede alternatieven dat ik in die 28 dagen zelfs niet alles heb kunnen uitproberen. Ik denk dan ook dat ik mijn Tournée Minérale nog een beetje verleng…

Mijn conclusie? Hoewel ik het in het begin niet gemakkelijk had, zijn die 28 dagen voorbijgevlogen. Ik denk dat ik nu vaker ga stilstaan bij wat ik drink en vaker naar een alcoholvrij alternatief zal grijpen. Het enige wat ik moeilijk vond is dat iedereen er zomaar vanuit gaat dat je wel alcohol drinkt en al je glas volschenkt zonder dat je de tijd hebt gehad om 'nee' te zeggen. Tournée Minérale is wat dat betreft een hele goede bewustwordingsactie. Je wordt ook bewust van het feit dat er meer sociale gelegenheden zijn waarbij je al eens een glaasje drinkt dan je denkt. Ik kan het dus iedereen aanraden om eens een maand alcoholvrij te gaan. Enne… Daarvoor hoef je niet te wachten tot volgend jaar! 🙂

Lores ervaring

Ik had het het in het eerste deel van deze 'Redactie test uit' al aangegeven: ik wist dat de laatste twee weken het lastigst gingen worden. Ik had twee weekends gepland, twee weken op rij. Op het weekend met vrienden werd er al bijna meteen in de drank gevlogen: een pintje bij het koken, een wijntje bij het eten… Die dingen kon ik makkelijk laten: ik ben toch niet echt iemand die tijdens het koken drinkt en bij mijn eten drink ik nog het allerliefst water

Uiteraard werd daarna ook nog wat gezellig bijgekletst… met heel wat drankjes erbij. Omdat er niet veel anders voorzien was, dronk ik dan maar (light) frisdrank in de plaats. Dat vond ik wel spijtig: diegene die de boodschappen had gedaan, had naast bier en wijn alleen maar frisdrank voorzien. Het was fijn geweest als er ook wat gezondere alcoholvrije drankjes waren voorzien. Er was immers nog iemand die helemaal niks van alcohol dronk aanwezig op het weekend! Wellicht had ik daar dus expliciet naar moeten vragen of die drankjes zelf moeten meenemen. 

Het familieweekend viel dan weer veel beter mee dan verwacht. Er werd wel wat alcohol genuttigd, maar buiten het glaasjes bubbels voor mijn nichtjes verjaardag kwam ik eigenlijk nooit echt in de verleiding. Het werd op uiteindelijk zelfs een heel 'gezond' weekend: veel gewandeld (die 10.000 stappen die ik in het weekend ander maar moeilijk haal waren nu geen probleem), gezwommen (en van glijbaan naar glijbaan leg je ook heel wat afstand af), bowling, minigolf… Ik heb me in elk geval top geamuseerd (ook zonder alcohol)!

Wat ik nu geleerd heb van deze maand? Dat je toch écht wel vaker alcohol drinkt zonder het te beseffen. Doordat je daar tijdens Tournée Minérale daar elke keer weer bewust 'nee' moet op zeggen, besef je pas hoe vaak je anders zonder al te veel nadenken gewoon 'ja' zegt. Ook het feit dat er nog steeds reacties komen op het feit dat je niet drinkt, verbaasde mij wel. Ik had dan natuurlijk Tournée Minérale als verklaring, maar ik vraag me af hoe mensen hadden gereageerd als ik die verklaring niet gehad… Gelukkig gaven een aantal van onze lezeressen die nooit drinken dat ze eigenlijk amper nog (negatieve) reacties krijgen. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…