Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De redactie test uit: Tournée Minérale (deel 1)

@nick
6 min read

Wat een bijzondere dag was het gisteren! We vierden immers niet alleen Valentijn, we zaten ook op de helft van Tournée Minérale. Uiteraard doet ook bij Gezond.be de redactie mee aan de alcoholvrije maand! Nu de eerste twee weken achter de rug zijn maken redactrices Liesbeth en Lore een eerste stand van zaken op.

Redactrices Lore en Liesbeth gaan ervoor!

Liesbeths ervaring

Ik ben altijd wel in voor een challenge, dus toen het idee viel op de redactie om mee te doen met Tournée Minérale was ik meteen enthousiast. Ik zag onmiddellijk de voordelen: beter voor mijn portefeuille én nog eens beter voor mijn lijn ook. Win-win! Dat de korte maand februari volgepland stond met verjaardagsfeestjes, familiefeestjes en andere sociale gelegenheden waarbij al eens een glas gedronken wordt, besefte ik op dat moment nog niet helemaal. Hoewel ik niet de gewoonte heb om veel te drinken, heb ik toch eventjes een moeilijke start gekend…

Op 1 februari bestelde ik aan de bar nietsvermoedend een pintje. Het was pas toen mijn glas voor 3/4 leeg was, dat ik besefte dat Tournée Minérale al begonnen was en ik de eerste dag al grandioos gefaald had. Dat moest beter! Echter hadden mijn vriend en ik de dag erop iets te vieren: 2 februari is de dag dat we tien jaar samen zijn. Ik had op voorhand met mezelf afgesproken dat ik op zo’n speciale dag wel eens mocht cheaten met een lekker glaasje wijn op restaurant.

En daar hebben we het meteen over mijn valkuil: wijn. Rode wijn. Niet dat ik er liters van drink, maar in het weekend laat ik me graag verleiden tot een glaasje. Of twee. Ik heb dan ook enkele dagen extreem veel zin in rode wijn gehad, maar dat kan ook liggen aan het feit dat het niet mocht – een beetje het ‘denk niet aan een roze olifant’-principe. (Aan wat denk je dan net wél? Juist.) Ik heb er echter niet meer aan toegegeven en ik merkte dat de zin in wijn dan ook gewoon verdween.

Vorige zaterdagavond sprak ik met enkele vriendinnen bij mij thuis af en ik had het plan om mocktails te maken. Een vriendin deed ook mee met Tournée Minérale en twee andere vriendinnen waren met de auto gekomen, dus mijn alcoholvrij plan kwam goed uit. Het was echter nog niet zo simpel om ook gezonde receptjes voor mocktails te vinden. Uiteindelijk maakte ik een virgin mojito (classic!), een hugo raspberry dream en fruitpunch. Het resultaat kunnen jullie hieronder aanschouwen. Het was in ieder geval een geslaagde avond en de mocktails waren zeker voor herhaling vatbaar!

Mijn voorlopige conclusie? Tournée Minérale doet me toch beseffen dat je enerzijds sneller iets alcoholisch drinkt dan je denkt, maar dat het anderzijds ook niet zo moeilijk is om gewoon geen alcohol te drinken, ook als je geen frisdrank lust zoals ik. Het is in ieder geval een hele goede bewustwordingscampagne, dat merkte ik deze eerste twee weken al. De komende dagen staan nog twee familiefeesten en een verjaardagsfeest gepland. Wordt vervolgd!

Lores ervaring

Dat we met de redactie gingen meedoen aan Tournée Minérale sprak uiteraard voor zich, ook vorig jaar hebben we deze gezondheidscampagne gesteund. Nu drink ik sowieso al niet heel vaak alcohol: doorheen de week amper en in het weekend vaak alleen tijdens een uitje of op een feestje. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb wel een enorm zwak voor bubbels. Champagne, cava, prosecco… ik kan er maar moeilijk nee tegen zeggen. En laat er nu net in februari vanalles gepland staan waar een glaasje bubbels wel op zijn plaats is: ik ben drie jaar samen met mijn vriend, ga op weekend met vrienden en voor de allereerste keer ooit gaan we ook met de hele familie (een vrolijke bende van 25 man) op weekend. Ik wist dus wel dat Tournée Minérale een uitdaging zou worden, maar dan wel eentje die ik met plezier accepteerde!

Dag 1 begon al meteen met zo’n uitdaging: een vriendin had me last-minute uitgenodigd voor een gezellig etentje bij haar thuis. Ze had alles voorzien, ook een goede fles rode wijn voor bij het eten. Uiteraard voelde ik me een beetje schuldig toen ik aangaf dat ik het toch gewoon bij water zou houden, omdat ik deelnam aan Tournée Minérale. Ze had zo haar best gedaan om alles te voorzien! Gelukkig reageerde ze begripvol en besloot ze om ook gewoon water te blijven drinken. “Dan doe ik ook gewoon avondje aan Tournée Minérale!” was haar reactie.

Buiten die eerste dag verliepen de eerste twee eigenlijk zonder al te veel problemen. Als ik in het weekend op café of restaurant ging, bestelde ik meestal water, of een ander non-alcoholisch dat ik nog nooit geprobeerd had. Ik probeerde uiteraard wel weg te blijven van de typische frisdranken, want die zijn uiteraard, net zoals alcohol, helemaal niet gezond.

Het moeilijkst had ik het afgelopen dinsdag: mijn vriend en ik waren toen drie jaar samen, iets waar je toch wel eens wil op klinken. Die avond in de supermarkt had ik dan ook een belangrijke missie: een ‘feestelijk’, maar niet-alcoholisch drankje scoren. En het is me gelukt! In dezelfde gang als de cava’s en champagnes (waar ik anders ongetwijfeld voor was gegaan) viel mijn oog plots op een alcoholvrije cider. Hij ging mee naar huis, werd met de nodige tamtam ontkurkt en uiteindelijk dronken we er met veel smaak van op een geslaagde drie jaar.

Conclusie? De eerste twee weken verliepen redelijk vlot, met hier en daar een moeilijk momentje. Ik besef nu wel al dat ik eigenlijk vaak gewoon een glaasje drink voor de ‘smaak’, terwijl alcoholvrije drankjes eigenlijk net zo lekker, en soms zelfs nog lekkerder, smaken. Dat is een gedachte die ik zeker ook meeneem nadat Tournée Minérale afgelopen is. De komende twee weken volgen uiteraard nog twee grote uitdagingen: een weekend met vrienden en het grote familieweekend… To be continued!

Hoe verloopt Tournée Minérale bij jou? Deel jouw ervaring op het forum of stuur redactrice Lore een mailtje op lore[at]gezond[punt]be!

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…