Van make-up krijg je puistjes. Een hardnekkige fabel, maar gelukkig fout. Bijzonder, hoe alle fabeltjes zich opstapelen en als ‘kennis’ worden gedeeld. Tijd om er vijf te ontkrachten!
“Er staat op de verpakking dat onderzoek heeft aangetoond dat het werkt! Dan moet het wel werken.”
Fout. Oké, er is inderdaad onderzoek geweest. Wat je echter niet weet, is welk onderzoek dat was. Neem een aantal wetenschappers, een gecontroleerde omgeving en een product, en je hebt al een onderzoek. Die regels liggen niet zo nauw. Bovendien is een oppervlakkig onderzoek met alleen onderzoek doen naar het (gewenste) resultaat, niet echt betrouwbaar. Op ten duur kun je dan bevestigen wat je hebt onderzocht, maar niet meer. Het sluit geen andere factoren uit, omdat dergelijke onderzoeken door de producent worden uitgevoerd. Laat je dus niet verleiden als dat op de verpakking staat. Als je écht een onderzoek wilt; bezoek dan een professional of leen wat boeken.
“Dure make-up werkt beter dan goedkopere.”
Gelukkig klopt dit niet. Het is niet vreemd als dat wel zo lijkt in de winkel. Duurdere producten besteden meer tijd aan hun positionering (in de winkel), merknaam en vooral verpakking. Bijvoorbeeld: je ziet twee producten, met precies dezelfde werking en ingrediënten. Alleen de prijs verschilt. Product A heeft een luxueuze kobaltblauwe verpakking. Product B heeft een sombergrijs design. Je kiest dan voor A, ongeacht de prijs. De inhoud maakt niet uit, wat eromheen zit wel. Je wordt vrolijk van kleuren, het roept emotie op en soms zelfs status! Die gevoelens moet je ook bij make-up krijgen. Daarom steken grote bedrijven miljoenen in onderzoek naar de allerbeste en meest verleidelijke verpakking.
“Natuurlijke ingrediënten werken beter op je huid dan synthetische.”
Ongelooflijk, maar dit is niet waar. Dit lijkt zo logisch, dat je het maar aanneemt. Het is een emotioneel argument. Ondanks dat het aannemelijk klinkt, synthetische ingrediënten zijn niet slecht voor je huid. Niet beter of minder dan natuurlijke.
“Als je een droge huid hebt, moet je meer water drinken.”
Bij een droge huid is water drinken niet de oplossing. Hoeveel water je ook drinkt, het komt niet tot de uiterste lagen van je huid. In andere woorden: water heeft geen impact op de droogte van je huid.
“Er bestaan producten die rimpels compleet verwijderen.”
Jammer genoeg niet. Er zijn voldoende methodes en producten die helpen in het veranderen in het uiterlijk van de rimpel, maar simpelweg verwijderen kan niet.