Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voedingsmiddelen die goed en slecht zijn voor je botten

4 min read

Stevige botten beschermen je organen en zorgen ervoor dat je gemakkelijk kunt bewegen. Je hebt er dus alle baat bij levenslang zorg te dragen voor je skelet. Via je voeding kan je je botten een aantal cruciale stoffen aanbieden. Maar welke voedingsmiddelen zijn nefast voor je botten? En welke producten moet je net wel zoveel mogelijk op het menu zetten?

Ons botweefsel wordt voortdurend afgebroken en opgebouwd. Om dat proces dynamisch te kunnen laten verlopen, heeft ons lichaam een aantal voedingsstoffen nodig. De juiste voedingsmiddelen eten kan dus zeker helpen om die motor draaiende te houden. Calcium, vitamine D, vitamine K en magnesium vertragen botontkalking. Het komt er dus op neer om zoveel mogelijk voedingsmiddelen die rijk zijn aan die stoffen op te nemen.

Maar eerst sommen we kort de consumpties en producten op die je beter vermijdt.

Dit maakt je botten zwakker

Frisdrank

Het hoge fosforgehalte in frisdrank remt de opname van calcium af. Het fosforzuur bindt magnesium, calcium en zink – die op weg waren naar de botten – in de lagere ingewanden. Vervolgens worden alle waardevolle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je tanden en sterke botten, samen met het blikje frisdrank afgevoerd via de urine. Beperk je consumptie van suikerrijke cafeïnedrankjes tot het absolute minimum.

Alcohol en koffie

Hetzelfde geldt voor alcohol en koffie. Doordat je lichaam door alcohol en cafeïne heel wat calcium verliest via de urine, versnellen ze botontkalking.

De kans op botontkalking, ook osteoporose genoemd, neemt toe naarmate je ouder wordt. Wil je weten of je een verhoogd risico op osteoporose hebt? Doe dan deze test.

Zoutrijk eten

Zout in beperkte hoeveelheid is zeker niet slecht voor je gezondheid. We hebben zelfs zout nodig om te kunnen functioneren. Velen onder ons eten echter – vaak onbewust – te veel zout waardoor calcium en magnesium afgevoerd worden. Probeer je zoutinname dus binnen de perken te houden. In heel wat voedingsproducten zit ‘verborgen zout’. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde kaassoorten, zoals feta en roquefort, erg zoutrijk zijn? En ook kant-en-klaarmaaltijden zijn vaak echte zoutbommetjes. Neem tijdens het shoppen je tijd om alle etiketten goed te bekijken en vergelijken. Maak bewuste keuzes en kies zoveel mogelijke voor verse, pure ingrediënten.

Dit maakt je botten sterker

Wie gezond en gevarieerd eet, neemt voldoende vitamine K, vitamine D, magnesium en calcium op. Probeer zeker om onderstaande producten in je weekmenu te verwerken. Onthoud dat het vooral belangrijk is dat je evenwichtig en gevarieerd eet. De opties aan groenten en fruit zijn eindeloos. Grijp niet altijd naar tomaten en appels, maar wissel af.

  • Melk- en zuivelproducten zijn rijk aan calcium en vitamine K.
  • Groene groenten zoals broccoli, spinazie, asperges, groene kool en spruitjes bevatten vitamine K en calcium.
  • Vette vis zoals zalm, makreel en sardientjes zijn een goede bron van vitamine D.
  • Plantaardige oliën zoals olijf-, kokos- en walnootolie bevatten vitamine K.
  • Noten en peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen, zijn rijk aan calcium en magnesium.

Heb je ondanks je gezond en gevarieerd eetpatroon toch een tekort aan calcium, vitamine D of vitamine K? CalxPlus is een calciumsupplement in de vorm van toffees dat je helpt je waardes (preventief) op te krikken. Voor meer informatie raden we je aan je huisarts te raadplegen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…