Het spreekwoord ‘overdaad schaadt’ kent iedereen wel en er zit een hele waarheid in verborgen. Als het op gezondheid aankomt is te veel, te weinig, te hoog of te laag nooit goed. Daarom wordt er steeds gehamerd op een evenwichtige en gebalanceerde levensstijl. Genoeg suiker om energie te hebben, maar te veel kan leiden tot diabetes. Genoeg bewegen maar jezelf ook niet forceren om blessures te voorkomen. Deze gouden regels gelden daarom ook voor de gezondheid van je hart en aders.
Wat is een goede bloeddruk?
De bloeddruk wordt gemeten aan de hand van het bloed dat door je slagaders loopt. Hoe krachtiger het bloed stroom (en hoe meer je hart zich dus inspant), hoe hoger je bloeddruk. Je lichaam kan dit zelf regelen wanneer er zich bijvoorbeeld een stressvolle situatie voordoet. Dit is je lichaam die zich als het ware klaarstoomt om te overleven, naar analoog van onze verre voorouders die bij gevaar (zoals een wild roofdier) klaar moesten staan om weg te rennen. Stroomt je bloed traag naar je lichaam, dan zal je een lage bloeddruk hebben.
Bloeddruk wordt uitgedrukt in verhouding van de bovendruk en onderdruk, daarom hoor je in ziekenhuisseries praten over ‘een bloeddruk van X over Y’. Een normale bloeddruk voor volwassenen ligt lager dan 120/80 mmHg* of 12/8.
De gevolgen van een te hoge bloeddruk
Wanneer je last hebt van een verhoogde bloeddruk, zullen je waarden hoger liggen dan 140/90 mmHG. Je huisarts kan dit vaststellen door op 3 verschillende momenten je bloeddruk op te nemen. Door een hoge bloeddruk worden de bloedvaten en het hart zwaarder belast. Omdat je hier niet meteen fysieke gevolgen van opmerkt, wordt dit wel eens de ‘stille doder’ genoemd. Op lange termijn kan dit wel een hele boel gezondheidsproblemen meebrengt. Zo kan je cholesterolgehalte te hoogte inschieten met vernauwde aders tot gevolg. Hierdoor kan het bloed minder vlot door je aders stromen en het hart zal extra hard moet werken. In de ergste gevallen is een te hoge bloeddruk de voorloper van een beroerte of een hartaanval.
De gevolgen van een te lage bloeddruk
Een te lage bloeddruk is minder gevaarlijk dan een hoge bloeddruk, maar het is nog steeds niet optimaal voor je lichaam. Te lage bloeddrukwaarden liggen lager dan 90/60 mmHG. Dit is meestal erfelijk en niet te voorkomen. Wanneer je bloeddruk heel laag staat, kan je flauwvallen omdat je bloed niet krachtig genoeg stroomt en dus je lichaam niet kan voorzien van genoeg zuurstof. De benen omhoog leggen helpt om de bloedstroming opnieuw op gang te helpen.
Gezonde bloeddruk behouden
Wat vooral gevaarlijk is bij een te hoge bloeddruk is, zoals vermeld, een hoog cholesterolgehalte. Hier kan je last van krijgen als je erg ongezond eet en veel vet en suikers opneemt. Ook te weinig bewegen kan ervoor zorgen dat je aders toeslibben en de conditie van je hart erop achteruit gaat. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 30 minuten beweegt om je lichaam en hart fit te houden. Let op met wat je eet en vermijd zo veel mogelijk suikers en verzadigde vetten. Kies voor etenswaren die rijk zijn aan antioxidanten om je weerstand op te bouwen en kies onverzadigde vetten, zoals vette vis, margarine met Omega 3 en plantaardige olie om te koken. Deze goede vetten helpen hart- en vaatziekten te voorkomen omdat ze je hart helpen met de bloeddoorstroming, ze helpen de hersenstofwisseling vooruit en ze verbeteren het zicht.
* mmHG of millimeter kwik is een eenheid om druk aan te geven.