Veel mensen drinken veel alcohol zonder dat ze daar bij stil staan. Een glas wijn bij het eten of een pint na het sporten, het is voor veel mensen een dagelijkse routine. Wist je dat in 2013 82% van de Belgische bevolking alcohol dronk? Helaas is er veel onwetendheid over de risico’s van alcohol. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.
1. Giftige stof
Alcohol is een giftige stof die in je bloedbanen terechtkomt en zo snel mogelijk door je lichaam wordt afgebroken in onschadelijke stoffen. Uit alcohol ontstaat bij de afbraak eerst een giftige stof, ethanal, die vervolgens wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Dit gebeurt voor het grootste deel in de lever.
Je lever is het zuiveringskanaal van je lichaam. Het ontgift de schadelijke stoffen en voert deze vervolgens via de urine af. Zo ook alcohol. Toch is het belangrijk om overmatig alcoholgebruik te vermijden, omdat de afbraakfunctie van je lever zo verstoord kan raken. In dat geval blijven de giftige stoffen te lang onafgebroken in het bloed. Dit kan zelfs zo erg zijn, dat je lever niet meer werkt en een levertransplantatie nodig is. Daarnaast beïnvloedt ethanal het bewustzijn.
Door de werking op het centrale zenuwstelsel en de hersenen kan je stemming en gedrag veranderen. Daarnaast heeft het ook de volgende effecten:
- Je reactiesnelheid neemt af
- Je inschattingsvermogen wordt beïnvloed
- Je slaapt slechter
- Je praat luider
- Je geheugen werkt slechter
- …
2. Dehydraterend effect
Alcohol heeft ook een dehydraterend effect. Door veel alcohol te drinken, neemt de productie van urine toe. Daardoor raakt het lichaam uitgedroogd, wat typische verschijnselen als hoofdpijn, droge mond en futloosheid tot gevolg heeft. Daarom wordt het ook aangeraden om telkens een glas alcohol af te wisselen met een glas water.
3. Effect op je maag
Je maagvlies kan door alcohol geprikkeld raken. Zelfs zodanig dat je misselijk wordt of moet overgeven. Bij een overmatig alcoholgebruik kan je een maagvliesontsteking oplopen en kan er zelfs een maagzweer (gaatje in het maagslijmvlies) ontstaan.
4. Rode neus
Door alcohol kunnen de bloedvaten in het gezicht tijdelijk verwijden. Dit wordt zichtbaar en veroorzaakt rode wangen of een rode neus. Bij regelmatige drinkers kan het er zelfs voor zorgen dat de verwijde bloedvaten permanent blijven.
5. Overgewicht
Er blijkt ook een verband te zijn tussen alcohol en overgewicht. Dat komt omdat alcohol veel calorieën bevat. Na vetten is alcohol de ‘voedingsstof’ die het meest calorieën levert.
6. Alcohol en kanker
Een groot deel van de bevolking is zich er niet van bewust dat alcohol het risico op verschillende kankers doet toenemen: mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (bij vrouwen) en dikke- en endeldarm (bij mannen). Vooral mensen die roken én drinken lopen een zeer hoog risico op mond- en keelkanker.
Enkel tabak en overgewicht doen het ‘beter’ en veroorzaken nog meer types kanker. Het is logisch dat hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger het risico op het ontwikkelen van kanker is. Het verminderen of vermijden van alcoholgebruik zal bijdragen tot het verminderen van je risico op kanker.
*Bron:
WHO: European Code Against Cancer
www.tourneeminerale.be
http://www.kanker.be/kankerpreventie/minder-alcohol-drinken