Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Weet jij wat een stuk pizza met je lichaam doet?

Bram
4 min read

Ben jij een grote pizza liefhebber of ken je iemand die graag pizza's eet? Dan lees je best even verder…

Van 0 tot 10 minuten na consumptie

De eerste hap van je pizza zal het zogenaamde genotsdeel van je hersenen activeren. Terwijl je het water in de mond loopt bij het zien van de pizza komen er bepaalde enzymen vrij die de aanwezige koolhydraten af kunnen breken tot suikers. Deze suikers zal je lichaam uiteindelijk gebruiken als energie of omzetten in een reserve van vetten.

Van 10 tot 15 minuten na consumptie

De suikers belanden, ondanks dat de eveneens aanwezige vetten en eiwitten van de kaas en de peperoni vertragend werken, in je bloed. Als gevolg daarvan ga je je fitter voelen dan voor je met het eten van de pizza begin. Je hebt echter kans dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel krijgt in je maag door de restgassen die bij de vertering worden gevormd. Deze gassen ontstaan vooral als je je pizza erg snel of in grote hoeveelheden eet, of wanneer je maag gevoelig is.

Van 15 tot 20 minuten na consumptie

Het niveau van leptine in je lichaam stijgt. Dit is het hormoon dat aangeeft wanneer je met eten moet stoppen. Ondertussen zal de glucose in je bloedbaan door je lichaamscellen worden opgenomen. Wanneer je nu doorgaat met eten, dan zullen de brandstoffen die als energie gebruikt kunnen worden door je cellen worden afgeweerd en in je lever op worden geslagen in de vorm van vetten.

Een half uur na consumptie

Behalve wanneer je echt te veel pizza hebt gegeten, voel je je weer helemaal opgeladen door het eten van pizza. Je lichaam stopt met het afgeven van ghreline. Dit is het hormoon dat zorgt voor een hongergevoel. Je voelt je verzadigd en je lichaam is bezig met de vertering van de vetten waardoor het niveau van vetten in je bloed stijgt. Wanneer je veel ongezonde vetten binnenkrijgt of als je al last hebt van gezondheidsklachten dan kunnen deze vetten na verloop van tijd je slagaders gaan verstoppen.

Van 45 minuten tot een uur na consumptie

Tijdelijk zal je bloeddruk stijgen. Hier hoe4f je je echter geen zorgen om te maken (mits je geen verhoogde kans op hartproblemen hebt). Daarnaast zal het niveau van de leptine zo hoog zijn dat de gedachte aan pizza niet meer op de voorgrond kan komen. Bovenal zou je energieniveau optimaal moeten zijn, behalve wanneer je alle kaas en peperoni van je pizza hebt verwijderd. Indien je voornamelijk de korst van de pizza hebt gegeten, dan kun je je een beetje slaperig voelen doordat het hormoon serotonine is vrijgekomen. Dit gebeurt alleen als je enkel koolhydraten hebt gegeten.

Van 3 tot 4 uur na consumptie

Je bloedsuikerspiegel zal eindelijk weer op een normaal peil en de ghreline zal weer gaan werken. Met andere woorden: je krijgt weer zin om iets te eten. Omdat het niveau van vetten nog altijd stijgt (dit neemt nog enkele uren in beslag), doe je er nu verstandig aan om te kiezen voor een lichte snack of een maaltijd die weinig vetten bevat.

4 uur na consumptie

Indien je volkomen gezond bent, dan het eten van een pizzapunt (niet te vaak overigens) niet veel kwaad. Vaak zal dit niet eens je gewicht beïnvloeden en zal een eventuele gewichtstoename alleen bestaan uit het gewicht van de pizza die je hebt gegeten.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…