Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zoveel eieren mag je per week eten

4 min read

Uitgebreid ontbijten met een zachtgekookt eitje of met een stukje omelet is hemels, maar op die manier zit je natuurlijk wel al snel aan de aanbevolen hoeveelheid eieren per week. Er werd namelijk lang aangeraden om wekelijks niet meer dan drie eieren te eten, inclusief eieren die in bereidingen verwerkt zijn. Dat advies blijkt nu echter achterhaald te zijn. Maar hoeveel eieren mag je dan wel per week eten?

Vroeger waren het er drie…

Eieren zijn een belangrijke leverancier van cholesterol. De gemiddelde eierdooier bevat zo’n 200 mg. Eieren worden daarom vaak in verband gebracht met een te hoog cholesterolgehalte. In de jaren zeventig toonde voedingsonderzoek immers aan dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol het bloedcholesterolgehalte verhogen. Daarmee zou ook het risico op hart- en vaatziekten toenemen. Vandaar werd ook aangeraden wekelijks niet meer dan drie eieren te eten. Recenter voedingsonderzoek toont echter aan dat de redenering die sinds de jaren zeventig gevolgd wordt, wat te kort door de bocht is.

… nu zijn het er zes

80% van de cholesterol die zich in ons lichaam bevindt, wordt namelijk door ons lichaam zelf aangemaakt. Dat betekent dat slechts 20% afkomstig is uit onze voeding. Als je dus last hebt van een te hoge cholesterol, dan had je er waarschijnlijk sowieso al een erfelijke aanleg voor. De extra hoeveelheid cholesterol die je dus via voeding binnenkrijgt, is redelijk beperkt.

Bovendien is niet alle cholesterol slecht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen goede cholesterol (HDL) en slechte cholesterol (LDL). Slechte cholesterol nestelt zich in de wanden van onze bloedvaten en zorgt zo voor vernauwingen. Goede cholesterol zorgt voor een afbraak van die slechte cholesterol. En wat blijkt? Eieren zijn vooral rijk aan de goede variant.

Dat eieren niet per se een negatieve invloed op onze gezondheid hebben, werd ook aangetoond in een onderzoek van de universiteit van Sydney. Voor die studie werden twee groepen een jaar lang opgevolgd. De ene groep at twee eieren per week, de andere twaalf. Deelnemers die een dozijn eieren per week aten, ondervonden geen nadelige gevolgen, zelfs al waren sommigen van hen diabetespatiënten.

Eieren passen dus wel degelijk binnen een gezond voedingspatroon. Daarom werd beslist om het oorspronkelijk voedingsadvies aan te passen. Als je gezond bent, hoef je je niet per se aan de aanbeveling van drie eieren per week te houden. Je kan met een gerust hart één eitje per dag eten (met een maximum van zes eieren per week, inclusief de eieren in bereidingen), zonder dat je gezondheid er schade van zal ondervinden.

Heel wat gezondheidsvoordelen

Er wordt heel wat aandacht gevestigd op het feit dat eieren rijk zijn aan cholesterol. Maar vaak vergeet men te nuanceren. Zoals vermeld bevatten eieren voornamelijk goede cholesterol. Daarnaast hebben ze ook heel wat gezondheidsvoordelen te bieden: eieren zijn eerst en vooral rijk aan eiwitten. Dat zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn namelijk onmisbaar voor het aanmaken van enzymen, bloedcellen en hormonen en ze dragen ook bij tot het onderhoud en herstel van lichaamsweefsels. Het is dus belangrijk dat je er genoeg van binnenkrijgt. Maar dat is nog niet alles. Eieren leveren ook belangrijke vitamines aan, en ze vullen ook nog eens onze ijzer-, magnesium– en fosforbehoeften aan. De voordelen vallen dus niet te ontkennen!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…