Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwakke plek van melanomen ontdekt: hoop op nieuwe behandelingen

Lore
2 min read

Onderzoekers van het VIB, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, en de KU Leuven hebben nieuwe inzichten verworven over de ontwikkeling van melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Hun onderzoek, waarbij een zwakke plek van melanomen ontdekt werd, doet de hoop op nieuwe behandelingsvormen toenemen.

Rol van molecule SAMMSON bij initiatie kanker

Binnen het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Structural en Molecular Biology, werd meer onderzoek gedaan naar de molecule SAMMSON (een zogenaamd niet-coderend RNA). Eerder werd reeds aangetoond dat die molecule vroeg bij het ontstaan van melanomen verschijnt. Nu werd nagegeaan of die molecule ook daadwerkelijk een rol speelt bij de initiatie van kanker.

Dat blijkt daadwerkelijk het geval te zijn. SAMMSON creëert een evenwicht in de eiwiproductie tussen verschillende delen van de kankercel. De molecule doet dat op zo'n manier dat het de normale verdedigingsreactie van de cel ontwijkt. Hierdoor kunnen de cellen blijven groeien en ontstaat een melanoom. Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat wanneer pigmentcellen zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen en zo een kwaadaardig gezwel vormen.  

SAMMSON gedraagt zich daarbij als een egoïstische molecule: om zo lang mogelijk een rol te kunnen blijven spelen laat de molecule de productie van eiwitten, en zo ook de vermenigvuldiging van tumorcellen, toenemen. 

Basis voor nieuwe behandelingen

De onderzoekers zullen verder onderzoeken of andere, gelijkaardige moleculen (niet-coderende RNA's) dezelfde functie kunnen uitoefenen bij melanomen en andere kankersoorten. Die resultaten kunnen dienen als basis voor nieuwe behandelingen van huidkanker. 

Het VIB benadrukt weliswaar dat een doorbraak in onderzoek niet hetzelfde betekent als een doorbraak in de geneeskunde. Het kan nog jaren duren voordat nieuwe therapieën ontwikkeld zullen zijn. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…