Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 redenen om suiker te laten

Camille
3 min read

Eet jij veel suiker? En ken je de gevolgen ervan? Lees onze 10 redenen om suiker te bannen uit je voedingspatroon.

1. Overgewicht

Suiker is een echte dikmaker. Het wordt in je lichaam namelijk razendsnel omgezet in energie. Hierdoor komt er in een korte tijd veel energie vrij. Als je deze energie niet meteen gebruikt, slaat je lichaam het op als vet.

2. Aantasting gebit

Zoals je waarschijnlijk al weet, is suiker slecht voor je tanden. Dit komt doordat de zoete stof een goede energiebron is voor de slechte bacteriën in je mond. Deze bacteriën tasten je tandglazuur aan en kunnen gaatjes veroorzaken.

3. Ontstaan van diabetes type 2

Als je er teveel van eet, moet je lichaam veel insuline produceren om deze suikers te verwerken. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan insuline. Een suikerrijk dieet kan daardoor tot insulineresistentie leiden, de voorloper van diabetes type 2.

4. Niet goed voor je immuunsysteem

Onze witte bloedcellen bestrijden virussen en bacteriën. Suiker maakt onze witte bloedcellen echter minder effectief, waardoor we sneller ziek worden.

5. Energiedipjes

Suiker zorgt voor een piek in je energieniveau die ongeveer een half uur duurt. Zodra deze piek is afgelopen, krijg je echter een energiedip. Door deze schommelingen in je energieniveau krijg je bovendien opnieuw trek in suikerrijk eten.

6. Verslavend

Het heeft een verslavende werking die lijkt op het verslavingsproces bij drugs. Daarnaast zorgt het ervoor dat er een beloningsstofje wordt vrijgegeven in je hersenen, waardoor je lichaam telkens meer wil.

7. Negatieve invloed op je emoties

Suiker is niet alleen slecht voor je lichaam, het heeft ook een negatieve invloed op je emoties. De zoete stof kan je hormoonhuishouding namelijk flink verstoren. Natuurlijk doen de energiepieken en -dipjes je humeur ook geen goed.

8. Huidveroudering

Een suikerrijk dieet zorgt ervoor dat je huid er ouder uitziet. Dit komt doordat suiker de stoffen collageen en elastine aantast. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij het strak en soepel houden van je huid.

9. Depressies

Te veel suiker kan ervoor zorgen dat er minder dopamine in je lichaam vrijkomt. Een tekort aan dopamine kan voor depressie en angsten zorgen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die dagelijks meer dan vier glazen frisdrank dronken, 30% meer kans hadden op een depressie dan mensen die ongezoete drankjes dronken.

10. Geen belangrijke voedingsstoffen

Veel voeding heeft voor- en nadelen. Suiker heeft echter alleen maar nadelen, omdat het geen nuttige voedingsstoffen bevat. Geen vitamines, mineralen, eiwitten of gezonde vetten. Hierdoor zijn het slechts lege calorieën die niets waardevols aan je eetpatroon toevoegen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…