Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aloë Vera: wat is het en wat zijn de voordelen?

Irma Kroon
6 min read

Aloë Vera wordt soms ook wel beschreven als een echte wonderplant. Deze plant heeft dikke, puntige bladeren en lijkt wel een beetje op een cactus.

Vanwaar komt de naam?

De Aloë Vera-plant behoort tot het geslacht met de gelijknamige Latijnse naam Aloe. Er zijn wereldwijd meer dan 500 Aloë Vera-soorten. De plant behoort tot de zogeheten succulenten, oftewel vetplanten. Van nature komen de meeste Aloë Vera-soorten in Noord-Afrika voor, maar de plant is ook bekend van sommige Caribische eilanden zoals Aruba, Bonaire en Curaçao.

Kleine Aloë Vera-plant.

Hoe ziet deze plant eruit?

De bladeren van de Aloë Vera-plant zijn dik en voelen ietwat vettig aan, zitten vol sap en vormen een dicht rozet of een kroon van bladeren. In de bladeren van de plant zit een dikke gelachtige substantie. Vanwege deze substantie worden er allerlei geneeskrachtige en cosmetische krachten toegeschreven aan de Aloë Vera.

Aloë Vera (en met name de geneeskrachtige en therapeutische werking) wordt momenteel bestudeerd door wetenschappers. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende werkingen van Aloë Vera.

Wat is Aloë Vera?

Volgens Kew Gardens, één van ’s werelds meest vooraanstaande botanische tuinen, wordt Aloë Vera al eeuwen geroemd en gebruikt door mensen voor allerlei toepassingen. De plant, en zijn therapeutische werking wint tegenwoordig nog steeds aan populariteit. De plant wordt overal ter wereld commercieel geteeld voor het winnen van de gel uit de bladeren.

Aloë Vera vind je terug in allerlei producten, onder meer:

  • Eten en drinken (voor smaak- en hulpstoffen, maar ook als hoofdingrediënt)
  • Cosmetische producten
  • Voedingssupplementen
  • Kruiden- en herbal remedies

Al in de 16e eeuw voor Christus verwezen de oude Egyptenaren in de zogeheten Ebers Papyrus (een medisch-wetenschappelijk document uit die tijd) naar Aloë Vera. Volgens historisch onderzoek door het Indian Journal of Dermatology, beschouwden de oude Egyptenaren de plant als ‘die plant voor het eeuwige leven’.

Daarnaast vond men verwijzingen naar gebruik van Aloë Vera gedurende vele eeuwen in het oude China, India, Griekenland, Egypte, Mexico en Japan. Het moge duidelijk zijn, Aloë Vera als ingrediënt en zelfs al medicijn, is diep verankerd in de menselijke geschiedenis.

Voordelen van Aloë Vera

De voordelen die aan Aloë Vera worden toegeschreven (zoals met veel kruiden en planten het geval is) zijn bijna eindeloos te noemen. Sommige van die claims zijn uitgebreid onderzocht en bewezen geacht. Voor andere, vermeende eigenschappen is (nog) geen bewijs gevonden. De plant wordt echter voortdurend onderzocht door wetenschappers. In dit artikel lichten we drie claims toe die bewezen zijn door de medische wetenschap.

1. Aloë Vera is effectief tegen tandbederf

In een artikel dat gepubliceerd werd in General Dentistry werd na uitgebreid onderzoek bewezen geacht dat Aloë Vera-tandgel even effectief is als gewone tandpasta. Aloë Vera helpt, net als tandpasta om tandbederf tegen te gaan.

De onderzoekers vergeleken de bacteriedodende werking van Aloë Vera-tandgel met die van twee populaire merken tandpasta. De onderzoekers concludeerden dat de gel precies even goed en soms zelfs beter zijn werk deed als de commercieel geproduceerde en verkochte tandpastamerken. De aloë-gel doodde precies die bacteriën die in de mond voorkomen en gaatjes en andere tandproblemen veroorzaken.

De auteurs leggen bovendien uit dat de aloë latex (een bestanddeel van de gel of het plantensap) anthraquinones bevatten. Een effectief middel dat pijn verlicht en een natuurlijk, ontstekingsremmend middel.

De onderzoekers plaatsten echter wel belangrijke kanttekeningen bij hun bevindingen; de Aloë Vera-tandgel is alleen effectief wanneer deze gemaakt wordt uit een gestabiliseerde vorm van het plantensap. Die komt veelvuldig voor in het midden van de plant.

Aloë Vera ijsblokjes
Aloë Vera-ijsblokjes.

2. Aloë Vera werkt tegen verstopping van de darmen

In Duitsland is Aloë Vera bij wet goedgekeurd om als middel te gebruiken tegen verstopping van de darmen. Bij een dosis van 50-200 milligram Aloë Vera in vloeibare vorm of in capsule, blijkt de plant binnen een dag of tien constipatie te verlichten en zelfs volledig te verhelpen.

In de Verenigde Staten achten de autoriteiten deze werking van Aloë Vera echter nog niet bewezen. Daar mag de plant dus wel verkocht worden, maar de FDA, die toeziet op voedsel- en medicijnwetten, verbiedt het maken van deze claim met als doel het product te verkopen.

In natuurwinkels en online kun je ook in Nederland allerlei toepassingen van Aloë Vera vinden. Lijd je regelmatig aan obstipatie of is je stoelgang lastig? Dan is Aloë Vera zeker het proberen waard.

3. Aloë Vera zit vol antioxidanten

Onderzoekers van een Spaanse universiteit hebben de antibacteriële werking van aloë vera onderzocht. In de bladeren en de bloemen van Aloë Vera komt van nature methanol voor.

Het methanolextract is getest op mycoplasmabacteriën. Deze bacteriën hebben geen celwand en de Aloë Vera bleek groei van deze voor mensen schadelijke bacteriën tegen te gaan. Er wordt nu verder gekeken naar de toepassing van Aloë Vera als antibacterieel middel.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…