Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van een goede bloedsuikerspiegel

Camille
3 min read

Een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel voor de algemene gezondheid van een mens. Het is dus zaak dat je je eetpatroon zo ideaal mogelijk maakt om pieken in je bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Wat is je bloedsuikerspiegel?

Met je bloedsuikerspiegel wordt de hoeveelheid suiker (glucose) bedoeld die in je bloed is opgelost. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in millimol per liter, vaak afgekort tot mmol/l. Normaliter is je de bloedsuikerspiegel, mits je nuchter bent, tussen de vier en de zes mmol/l. Zodra deze bloedsuikerwaarde boven de zeven mmol/l uitkomt, op het moment als deze in nuchtere toestand wordt gemeten, is er sprake van diabetes.

Bloedsuikerpieken

In de loop van de dag kunnen de bloedsuikerwaardes wisselen. Voor een maaltijd is deze waarde doorgaans wat lager, terwijl na het eten je bloedsuikerspiegel meestal gaan pieken. De forse stijging is te wijten aan de glucose die in je eten zit en via je bloed naar je lichaamscellen wordt vervoerd om deze van energie te voorzien.

Productie van insuline

Door een stijging van je bloedsuikerspiegel zal je lichaam insuline gaan produceren. Insuline is verantwoordelijk voor een snelle en effectieve glucoseopname door je cellen. Als gevolg daarvan zal je bloedsuikerspiegel weer gaan dalen. Wanneer je lichaam geen behoefte heeft aan glucose, dan zal de overtollige energie door de insuline worden omgezet in lichaamsvet. Lichaamsvet wordt als energiereserve opgeslagen, vaak rond je taille en buik.

Belang van een stabiele bloedsuikerspiegel

Voor je gezondheid is het essentieel om een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel te hebben. Vooral hoge pieken veroorzaken een hoge insulineproductie en de opslag van meer lichaamsvet. De extra insuline die aan wordt gemaakt, lost het probleem weliswaar op, maar zorgt voor gezondheidsproblemen doordat er erg veel van dit hormoon vrijkomt. De meeste mensen willen bovendien niet dat er te veel lichaamsvet wordt opgeslagen. Dit vet is immers ontsierend voor je figuur omdat het zich in het bijzonder ophoopt rond je middel.

Klachten bij een te hoge bloedsuikerspiegel

Een te hoge bloedsuikerspiegel kun je opmerken aan een aantal uiteenlopende klachten. Je weerstand neemt af omdat je immuunsysteem inefficiënt functioneert. Hierdoor ben je vatbaarder voor ziektes. Ook krijg je last vermoeidheid en energiegebrek. Verder neemt je lichaamsgewicht, vaak in korte tijd, fors toe. Regelmatig heb je honger en heb je trek in ongezonde snacks. Bij één of meerdere van deze klachten moet je je huisarts vragen om je bloedsuikerspiegel te controleren om ernstige gezondheidproblemen te voorkomen:

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…