Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom vind je je zelf mooier in de spiegel dan op foto’s

Anja
2 min read

Je ziet jezelf in de spiegel en je vindt dat je er goed uitziet, maar nog geen minuut later wordt er een foto van je gemaakt en die vind je verschrikkelijk. Blijkbaar vind je jezelf mooier in spiegelbeeld. Hoe kan het dat bijna iedereen dit vindt? En wat is de verklaring voor dit verschil?

Mere-exposure effect

Het feit dat je jezelf mooier vindt in de spiegel, kan verklaard worden aan de hand van het mere-exposure effect. Dit is een wetenschappelijke theorie die in de jaren 60 is ontwikkeld.

De kern van deze theorie is het feit dat onze hersenen beter reageren op beelden die we vaker hebben gezien. Omdat je hersenen gewend zijn aan het beeld van jezelf in de spiegel, vinden ze dat mooier dan het beeld van foto's. Gelukkig zijn de meeste camera's waarmee je selfies maakt wel in spiegelbeeld. De Snapchat foto's die je maakt, vind jij zelf dus waarschijnlijk mooier dan een foto die iemand anders van jou maakt.

Troost

Misschien is het niet prettig om jezelf terug te zien op foto's als je er in de spiegel mooier uit zag. Maar gelukkig is er een troost: andere mensen zien jou altijd op deze manier. Waarschijnlijk zouden zij het juist raar vinden als ze jou zagen zoals jij jezelf in de spiegel ziet. Bovendien heeft bijna iedereen ''last'' van dit verschijnsel. Niets om je zorgen over te maken dus.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…